ВИКОРИСТАННЯ МАРКЕТИНГОВОГО ПІДХОДУ З МЕТОЮ ФОРМУВАННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ФАХІВЦІВ - Кучай, Олександр; Рац, Адальберт; Осередчук, Ольга (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті з’ясовано, що важливим чинником підвищення конкурентоспроможності фахівців є використання маркетингового підходу до вивчення кон’юнктури на ринку праці і ринку освітніх послуг. Тільки спираючись на результати вивчення ситуації на ринку праці, попиту і пропозицій, що там існують, можна створити «освітній продукт», котрий відповідав би вимогам споживача.Обґрунтовано основні завдання маркетингової служби та цілі маркетингової діяльності: надання таких освітніх послуг, що ґрунтуються на знаннях про потреби споживачів, ринкової ситуації та реальних можливостей закладу освіти; найбільш повне задоволення потреб споживачів, забезпечення їх комплексом компетентностей, необхідних на ринку праці; ефективне просування освітніх послуг й освітньої продукції на певних ринках у запланованих обсягах та у визначений термін; забезпечення довгострокової результативності діяльності закладів освіти, що передбачає управління його розвитком з урахуванням освітнього маркетингу; єдність маркетингової стратегії і тактики у діяльності закладів освіти з метою активної адаптації до вимог споживачів.У цілому маркетингова діяльність включає його рекламування; створення іміджу; інформування, утримання потенційних споживачів; залучення абітурієнтів, дослідження ринку освітніх послуг. Функціями маркетингової діяльності як комплексу взаємопов’язаних дій визначено аналіз внутрішнього та зовнішнього середовища, в якому функціонує заклад освіти; аналіз ринків; аналіз споживачів; вивчення конкурентів і конкуренції; вивчення якості та доступності освітніх послуг й освітньої продукції; формування концепції нової освітньої послуги; планування нових освітніх послуг й освітньої продукції на основі маркетингових досліджень; формування збуту й стимулювання збуту; формування та реалізація цінової політики; розробка і реалізація освітніх маркетингових програм; інформаційне забезпечення освітнього маркетингу; управління освітнім маркетингом (планування, реалізація і контроль заходів маркетингу з оцінкою ризику, прибутків, ефективності).За типом використання маркетингового комплексу в сегментах ринку споживачів освітніх продуктів маркетингова стратегія може бути виражена як диференційований, недиференційований і концентрований маркетин, що показано у статті.