ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ДО РОЗВИТКУ ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ УЧНІВ - Дмитрієв, Вадим (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розкрито особливості формування готовності майбутнього вчителя до розвитку творчих здібностей учнів.Готовність майбутнього педагога до розвитку творчих здібностей учнів розглянуто як інтегративну особистісно-професійну характеристику, характерними рисами якої є: вмотивованість на творчу діяльність (свою та учнів), володіння знаннями, уміннями та навичками організації творчої діяльності (своєї та учнів), творче розв'язування професійно-педагогічних завдань.Формування готовності майбутнього вчителя до розвитку творчих здібностей учнів відбувається у кілька етапів: обізнаність про професію; набуття необхідних знань, умінь та навичок; реалізація набутих знань, умінь та навичок у конкретних умовах професійної діяльності; самовдосконалення і саморозвиток (розвиток професійних мотивів, позитивного ставлення до обраної професії, вимогливість до себе, самокритичність тощо).До компонентів готовності педагога до розвитку творчих здібностей учнів відноситься мотиваційний з показниками вияву (орієнтація на участь у творчій педагогічній діяльності; відкритість новим видам діяльності, необхідним для роботи на творчому рівні; наявність творчих інтересів, самостійності у вирішенні творчих завдань), когнітивний з показниками вияву (знання сутності творчої діяльності та її закономірностей; знання сутності творчих здібностей учнів і методик їхнього розвитку; знання варіативних способів реалізації процесу навчання), операційний з показниками вияву (наявність умінь проєктування творчої діяльності та прогнозування її результатів; ступінь володіння способами і засобами, що забезпечують творчий характер діяльності; володіння педагогічними технологіями та способами їх творчого використання) та оцінювальний з показниками вияву (уміння аналізувати правильність постановки цілей розвитку творчих здібностей учнів, доцільність реалізації конкретних завдань; уміння аналізувати відповідність змісту діяльності учнів поставленим завданням та ефективність застосовуваних методик творчої діяльності; уміння аналізувати результати реалізації поставлених завдань розвитку творчих здібностей учнів). Перспективи подальших досліджень вбачаємо в обґрунтуванні педагогічних умов формування готовності майбутнього вчителя до розвитку творчих здібностей учнів під час професійної підготовки в закладах вищої освіти.