ФОРМУВАННЯ ЦИФРОВОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ: СТРАТЕГІЧНИЙ ВЕКТОР ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Дундар, Олексій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглядається формування цифрової культури майбутніх учителів як ключовий стратегічний напрям у діяльності закладів вищої освіти. Акцентовано увагу на необхідності адаптації педагогічної підготовки до викликів цифровізації суспільства. Проаналізовано сучасні підходи до інтеграції цифрових інструментів в освітній процес, роль інформаційної культури в професійному розвитку педагогів та стратегічні орієнтири закладів вищої освіти щодо забезпечення якісної цифрової трансформації освіти.Цифрова трансформація освіти визначається стратегічним пріоритетом національного та міжнародного рівнів, зокрема у рамках ініціатив DigComp і концепцій цифрової компетентності. Заклади вищої освіти відіграють ключову роль у формуванні цифрової культури майбутніх педагогів, інтегруючи етичне, технологічне та творчо-комунікативне використання цифрових ресурсів у магістерські програми. Цифрова культура постає як стратегічна компетентність, що забезпечує якість освіти, професійну мобільність і адаптацію в умовах цифрового світу. Метою дослідження є обґрунтування значення цифрової культури в контексті модернізації педагогічної підготовки та стратегічного розвитку закладів вищої освіти відповідно до вимог сучасного ринку праці.В статті аналізуються труднощі цифрової підготовки майбутніх учителів, виявлені у працях провідних вітчизняних дослідників. Акцентовано увагу на недостатньому рівні цифрової компетентності, неузгодженості методичної бази та слабкому технічному забезпеченні закладів освіти. На основі стратегічних документів (DigComp 2.0, Концепція цифрової економіки України, «Європа 2030») обґрунтовується необхідність формування цифрової культури як ключової професійної компетентності педагога. Цифрова культура трактується як цілеспрямований процес, що охоплює критичне мислення, етичну взаємодію з інформацією та творчий підхід до використання ІКТ в освіті. Формування цифрової компетентності визначено стратегічним вектором розвитку закладів вищої освіти в умовах цифровізації, глобалізації та євроінтеграції.