ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ДСНС - Миронюк, Віталій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розкрито особливості формування управлінської компетентності майбутніх фахівців ДСНС у процесі їх професійної підготовки у ЗВО.Управлінська компетентність у сфері діяльності ДСНС розглядається як інтегрована якість особистості, що поєднує професійні знання, практичні навички, уміння приймати рішення, лідерські здібності, психологічну стійкість та етичну відповідальність. На відміну від загального менеджменту, управління у сфері цивільного захисту передбачає роботу в умовах високого ризику, обмеженого часу та непередбачуваності розвитку подій.Виокремлено особливості формування управлінської компетентності майбутніх фахівців ДСНС у процесі їх професійної підготовки у ЗВО: на підвищення рівня управлінської компетентності визначальний вплив мають рівень і спрямованість розвитку мотивації майбутніх керівників підрозділів ДСНС. Результати дослідження свідчать про те, що «високого» рівня організаційно-управлінської компетентності досягають лише ті фахівці, які мають стійкі соціальні та професійні мотиви. Такі як переконаність у необхідності поліпшити якість організаційно-управлінської діяльності, прагнення принести своєю діяльністю найбільшу користь, завоювати авторитет тощо. У здобувачів із «середнім» рівнем – домінуюче значення відіграють мотиви соціальної ідентифікації. Для студентів із «низьким» рівнем – характерні такі мотиви, як бажання уникнути неприємностей по службі, критики з боку викладачів та ін. Курсанти, у яких широкі соціальні мотиви тісно переплітаються з мотивами соціальної ідентифікації, більш стійкі до впливу несприятливих чинників; зміст і спрямованість управлінської діяльності залежить від професійної підготовленості випускників. У ході наукового пошуку встановлено, що процес професійної майстерності, як правило, розпочинається з пошуку методичних прийомів, що забезпечують успішне управління підрозділами ДСНС, а потім охоплює організаційні та змістовні аспекти управління та поширюється на вирішення виховних завдань; підвищення рівня управлінської компетентності багато в чому залежить від наявності навичок управлінської діяльності. Встановлено, що курсанти, які пройшли стажування і володіють початковими навичками, більш ефективно здійснюють управління підрозділами ДСНС після закінчення ЗВО, вносять більш істотні і значущі пропозиції в оновлення методів керівництва ними; формування управлінської компетентності багато в чому залежить від спрямовонасті діяльності майбутніх фахівців ДСНС на самоосвіту та самовиховання.