УКРАЇНСЬКА МОВА ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ У МАГІСТРАТУРІ: ЦІЛІ, ЗМІСТ, ПЕРСПЕКТИВИ - Лібак, Наталка; Певсе, Андрея (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглянуто сучасні підходи до викладання української мови за професійним спрямуванням на другому (магістерському) рівні вищої освіти. Обґрунтовано актуальність проблеми в контексті мовної політики України, зокрема реалізації положень Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що визначає володіння державною мовою як обов’язкову складову професійної діяльності. Проаналізовано основні виклики, що постають перед системою мовної професійної підготовки в магістратурі, а саме, низький рівень мотивації здобувачів, обмежений обсяг навчального часу, застарілість методичних матеріалів, недостатня адаптованість курсу до специфіки професійної діяльності.Констатовано, що українська мова за професійним спрямуванням має розглядатися як стратегічний ресурс формування професійної мовної особистості, а не як формальна дисципліна. Описано змістові компоненти курсу: опанування мовних норм, розвиток навичок письмової та усної фахової комунікації, опрацювання професійної термінології, засвоєння особливостей документів. Наголошено на важливості міждисциплінарного підходу, впровадженні інтерактивних технологій навчання, використання цифрових ресурсів та формування навичок академічного мовлення та письма. Також акцентовано на необхідності розвитку риторичної та критично-аналітичної компетентності, що є особливо актуальним у контексті глобалізації, цифровізації та зростаючих вимог до фахівців.Окреслено перспективи подальших досліджень у напрямі вдосконалення мовної освіти магістрантів, зокрема у створенні галузево орієнтованих курсів, розробленні сучасних електронних платформ, вивченні кращих міжнародних практик. Зроблено висновок, про те, що ефективне викладання української мови за професійним спрямуванням на другому (магістерському) рівні вищої освіти є запорукою формування конкурентоспроможного фахівця з високою мовною культурою, академічною доброчесністю та готовністю до професійної комунікації у будь-яких умовах.