ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ВИВЧЕННЯ МАТЕМАТИЧНОЇ, СОЦІАЛЬНОЇ І ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ, ГРОМАДЯНСЬКОЇ ТА ІСТОРИЧНОЇ ОСВІТНІХ ГАЛУЗЕЙ - Остапйовська, Ірина; Рославець, Руслана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У публікації актуалізовано феномен національної ідентичності вихованців молодшого шкільного віку як суб’єктивні переживання приналежності до свого народу, нації, свідоме прийняття його моральних цінностей, котре втілюється в ототожненні з ними й формуванні відповідної національної «Я-концепції», що виявляються у сформованості таких особистісних якостей, як: самоповага, національна гідність, справедливість, уміння користуватись своїми правами і свободами, відповідальність, любов до своєї Батьківщини і свідоме бажання пов’язати свою долю з її долею. Встановлено, що в педагогічній науці сформованість національної ідентичності доцільно діагностувати за чотирма критеріями: когнітивний, емоційно-ціннісний, вольовий, діяльнісний. Доведено гіпотезу, що в освітній діяльності початкової школи формування і розвиток національної ідентичності найбільш ефективно можна зреалізувати за допомогою інтегрованого вивчення громадянської, історичної, соціальної і здоров’язбережувальної та математичної освітніх галузей, оскільки за умови інтегрованого підходу можливо забезпечити максимально ефективне вивчення змісту матеріалу та поєднати його із виховними впливами на формування компонентів національної ідентичності дітей; наведено можливі приклади інтеграції, а саме: використання принципу історизму при вивченні математики, використання виховного та дидактичного потенціалу національно-культурних українського традицій і фольклору (дитячих віршиків-лічилок, загадок, прислів’їв та приказок, прикмет, ігор тощо), розв’язування національно спрямованих компетентісних завдань, робота над тематичними проєктами національно-культурного та патріотичного змісту тощо. Також доведено, що важливим особистісним утворенням, котре дозволяє інтенсифікувати формування і розвиток національної ідентичності здобувачів початкової освіти є культура інформаційної діяльності як система правил роботи з інформацією та її джерелами і програмно-технічними засобами роботи з нею, оскільки саме через інформаційні впливи (як позитивні, так і негативні) відбувається основний вплив на формування свідомості молодших школярів, у тому числі – їх національну ідентичність. Виділено перспективні напрямки подальших наукових розвідок.