ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ ДО РОЗВИТКУ ЛОГІЧНОГО МИСЛЕННЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ПРОГРАМУВАННЯ - Вакалюк, Тетяна Анатоліївна; Медведєва, Марія Олександрівна; Карплюк, Світлана Олександрівна; Шадура, Валентина Анатоліївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
Теоретично обґрунтовано та описано основні етапи підготовки майбутніх вчителів інформатики до розвитку логічного мислення старшокласників. Метою першого етапу є формування здатностей мислити точно, послідовно, особливостей, уявлень про способи реалізації на практиці; розвитку умінь знаходити логічні помилки. На другому етапі передбачається формування розвиток здатності мислити послідовно, не допускаючи протиріч у своїх міркуваннях. У процесі третього етапу відбувається засвоєння знань та виявлення умінь з удосконалення розв'язку задач засобами математики, спрощення алгоритмів, пошуку вірних алгоритмів розв'язку та прийняттю вірних рішень. На четвертому етапі відбувається розумовий розвиток, пов'язаний із здатністю пошуку нових алгоритмів розв'язання задач. На п'ятому етапі розглядаються особливості формування мислиннєвих операцій у процесі розв'язування задач з програмування.