ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ДО МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - Данилюк , Сергій; Куліш, Ірина; Зінченко, Анна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті досліджено теоретичні основи та педагогічні підходи до підготовки майбутніх учителів до ефективної міжкультурної комунікації у контексті глобалізації та європейської інтеграції. Наголошено на зростаючій важливості міжкультурної компетентності як невід’ємного складника професійної підготовки педагогів у полікультурному освітньому середовищі. У дослідженні окреслено ключові концептуальні виміри міжкультурної компетентності – когнітивний, афективний та поведінковий – та проаналізовано, як вони сприяють здатності освітян формувати інклюзивні, культурно чутливі класи.Спираючись на сучасні теоретичні рамки, такі як модель міжкультурної комунікативної компетентності Байрема та Континуум міжкультурного розвитку, автори обговорюють шляхи інтеграції цих моделей у навчальні плани педагогічних спеціальностей. Особливу увагу приділено досвідним та рефлексивним стратегіям навчання, зокрема телеспівпраці, симуляціям та міжкультурним воркшопам, які розвивають емпатію, адаптивність та крос-культурне розуміння серед майбутніх учителів.Порівняльний аналіз європейських та неєвропейських освітніх практик демонструє різноманітні інституційні підходи до формування міжкультурної компетентності через багатомовність, залучення громади та ініціативи професійного розвитку. У статті обґрунтовано, що систематичне включення міжкультурної підготовки в освітній процес підвищує готовність педагогів ефективно працювати в різноманітних класах та підтримує соціальну згуртованість у дедалі більш взаємопов’язаному світі.Висновки підкреслюють необхідність неперервного професійного зростання, інституційної підтримки та спільної адвокації для подолання системних бар’єрів та забезпечення сталого розвитку міжкультурної компетентності у підготовці вчителів. Зрештою, у дослідженні наголошено на трансформаційній ролі міжкультурно компетентних педагогів у побудові інклюзивних навчальних спільнот та сприянні глобальній громадянськості.