СМАРТ-ДІАГНОСТИКА ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЕЛЕКТРОННИХ СИСТЕМ АВТОМОБІЛЯ В ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ ТРАНСПОРТНОЇ ГАЛУЗІ - Бондаренко, Володимир; Погорєлов, Михайло; Пшеничний, Максим; Созонюк, Ольга (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Стаття присвячена обґрунтуванню використання смарт-діагностики електронних систем автомобіля як інструменту підвищення ефективності підготовки майбутніх викладачів професійної освіти транспортної галузі та формування їхніх цифрових і фахових компетентностей. Актуальність дослідження зумовлена інтенсивною цифровізацією автомобільної промисловості, де понад 70% несправностей сучасних транспортних засобів пов’язані з електронними системами, що потребує нових підходів до професійної підготовки педагогічних кадрів.У роботі проаналізовано технічну складову смарт-діагностики, зокрема функціонування електронних блоків управління як центральних елементів цифрової архітектури автомобіля. Детально розглянуто структуру та принцип роботи ЕБУ, що включає мікропроцесори, системи пам’яті, аналого-цифрові перетворювачі та комунікаційні інтерфейси. Показано, що ЕБУ забезпечують збір даних від численних сенсорів, їх аналіз у реальному часі та створення технічної основи для прогнозування несправностей і дистанційного моніторингу транспортних засобів.Аналіз потреб транспортної галузі виявив, що понад 60% вакансій у сервісних центрах вимагають компетентностей у сфері цифрової діагностики, телематики та роботи з комплексними електронними системами. Обґрунтовано розрив між швидкістю технологічного оновлення автомобільної промисловості та методичною базою освітніх програм підготовки викладачів професійної освіти.Запропоновано педагогічну модель інтеграції смарт-діагностики, що охоплює чотири взаємопов’язані блоки: теоретико-методологічний, техніко-технологічний, дидактичний та оціночно-рефлексивний. Модель базується на принципах практико-орієнтованого навчання та поєднує інженерно-технологічні знання з педагогічними технологіями. Особливу увагу приділено інноваційним методам навчання, зокрема кейс-технологіям, використанню симуляторів і віртуальних лабораторій, цифровим діагностичним платформам.Наведено конкретні навчальні сценарії роботи з ЕБУ, що включають виявлення несправностей системи упорскування палива, порівняльний аналіз сигналів датчиків та оптимізацію енергоефективності транспортних засобів. Попередня апробація методики продемонструвала підвищення практичної готовності студентів до роботи з діагностичним обладнанням, формування цифрової грамотності та зростання мотивації до навчання через інтерактивні завдання.Результати дослідження доводять, що впровадження смарт-діагностики є стратегічною необхідністю для забезпечення відповідності освітніх програм вимогам цифрової трансформації та системного вдосконалення професійної підготовки викладачів транспортної галузі.