ОСОБЛИВОСТІ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ У ВУЗАХ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Дзекан, Ольга; Візнюк, Інесса; Вознюк, Лариса; Долинна, Анна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглядаються актуальні проблеми організації навчального процесу для іноземних студентів у закладах вищої освіти України в умовах воєнного стану. Проаналізовано зміни в освітньому середовищі, виклики безпеки, психологічні аспекти адаптації та трансформацію форм навчання. Особлива увага приділяється впливу війни на мотивацію студентів, їх академічну успішність, а також на міжнародну мобільність. Наведено приклади адаптаційних стратегій українських ЗВО, спрямованих на збереження якості освіти та підтримку іноземних здобувачів вищої освіти.У статті розглядається психологічна адаптація іноземних студентів в Україні в умовах війни як ключовий чинник ефективності освітнього процесу. Автори аналізують виклики, з якими стикаються студенти (тривожність, ізоляція, культурні бар’єри та невизначеність щодо майбутнього) та окреслюють реакцію університетів у вигляді служб підтримки, менторських програм і кураторських груп. Особлива увага приділяється емоційному добробуту, мотивації до навчання та інтеграції в академічне середовище. Окремо висвітлено трансформацію форм навчання: впровадження цифрових технологій, гібридних моделей, індивідуалізацію освітнього процесу та гнучкі академічні умови. У 2025 році навчання іноземних студентів в Україні, попри складні обставини, демонструє стійкість національної освітньої системи, її здатність до адаптації та збереження міжнародної привабливості.Автори підкреслюють, що освіта в умовах збройного конфлікту виконує не лише навчальну, а й соціальну, психологічну та гуманітарну функції, що вимагає комплексного міжсекторального підходу до її реформування. Наголошено на важливості безпечного освітнього середовища, недопущенні дискримінації та забезпеченні інклюзивності для всіх категорій здобувачів, зокрема внутрішньо переміщених осіб, дітей з інвалідністю та іноземних студентів. Окремий акцент зроблено на необхідності підготовки педагогів до роботи в умовах кризи, що передбачає розвиток нових професійних компетентностей. Відновлення освіти в Україні розглядається як стратегічний соціальний процес, спрямований на забезпечення стійкості, надії та національного відродження.