РОЗВИТОК МАТЕМАТИЧНИХ УЯВЛЕНЬ У ДОШКІЛЬНИКІВ В ІНКЛЮЗИВНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Завітренко, Долорес; Окольнича, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті визначено особливості навчання математичних уявлень у дошкільників у інклюзивному освітньому середовищі. Схарактеризовано: а) специфіку труднощів які виникають у процесі навчання математики; б) основні дефініції понять «математичний розвиток», «логіко-математичний розвиток», «інклюзивне навчання», «інклюзивне середовище», «старші дошкільники», «дистанційне навчання», «інноваційні технології», «дистанційне навчання». Обґрунтовано: а) актуальність проблеми навчання дітей дошкільного віку елементів математики в умовах інклюзивного освітнього середовища; б) необхідність удосконалення методів, форм і засобів при навчанні математики як однієї з основних ліній розвитку в умовах інклюзивного навчання. Виокремлено форми інклюзивного навчання. Визначено: а) мету математичного розвитку старших дошкільників у інклюзивному середовищі; б) основні напрямки роботи вихователів та батьків щодо запобігання та подолання труднощів у засвоєнні дошкільниками математичних знань, умінь та навичок. Окреслено основні шляхи пошуку ефективних технологій вивчення математики дошкільниками в умовах інклюзивного навчання.Система інклюзивної освіти передбачає спільне навчання дітей із різними психофізичними порушеннями та їх здоровими однолітками. Однак, як свідчить практика, вітчизняна інклюзивна освіта має переважно стихійний характер, тому потребує розробки науково-теоретичних основ її складових, зокрема для дошкільного періоду як початкової ланки. Саме так, оскільки власне у дошкільному віці закладаються передумови майбутньої освітньої діяльності дитини, яка оволодіває культурними навичками, розвиває здібності, пізнавальні можливості.