ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА КАДРІВ З BUSINESS INTELIGENCE ЯК ВИКЛИК ЦИФРОВІЗАЦІЇ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Кашина, Ганна; Бараник, Зоя; Громоздова, Лариса; Мakiєвський, Олексій; Косяк, Інна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті викладено загальні положення щодо професійної підготовки кадрів з Business Intelligence в умовах розвитку процесу цифровізації економіки в світі.В статті наведені данні з хронології розвитку ринку Business Intelligence на початку ХХІ століття-періоду активного розвитку процесу цифровізації світової економіки. В цей період спостерігається активізація виробництва сервіс-послуг Business Intelligence (BI). Причиною тому є перехід на цифрову економіку усіх найпотужніших економічних систем світу. Для ефективного прийняття управлінських рішень в умовах турбулентності та невизначеності економіки потрібна оперативна та своєчасна обробка великих даних за допомогою штучного інтелекту. Результати дослідження літературних джерел показали, що станом на сьогодення, визначаються три явних лідера на ринку Business Intelligence: Microsoft, Qlik і Tableau. Особливо експерти визначають прогрес Microsoft, що створила програмний продукт Power BI, який базується на хмарних розрахунках, машинному навчанні и голосовому інтерфейсі Cortana. Виведений на ринок компанією Microsoft програмний продукт Power BI стає широко споживаним користувачами, тому що в практичному використанні він є одночасно міцним і простим.Усі ці процеси потребують великої кількості задіяних фахівців інноваційного профілю. Київська економічна школа та провідні українськи навчальні заклади вищої освіти України в відповідь на виклик цифровізації світової економіки починають підготовку та перепідготовку кадрів необхідних для впровадження програмного продукту класу Business Intelligence. В статті наведені приклади роботи навчальних закладів- інноваторів , що серед перших прийняли виклик цивілізації щодо формування кадрового потенціалу , здатного забезпечити інтеграцію економіки України в світове бізнес-середовище завдяки підвищенню якості знань та вміння практичного спілкування з BI-системами. В числі таких навчальних установ : Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Харківський національний економічний університет імені С. Кузнеця, Академія праці трудових відносин і туризму (м. Київ) та Київська економічна школа.