ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПРИРОДНИЧИХ ДИСЦИПЛІН - Ковальчук, Василь (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Технологічна культура майбутніх учителів природничих дисциплін розглядається як інтегрована система професійних знань, умінь, навичок та особистісних якостей, що забезпечує здатність ефективно застосовувати педагогічні, інформаційно-комунікаційні та інтерактивні технології в освітньому процесі, організовувати дослідницьку діяльність учнів, приймати обґрунтовані технологічні рішення та гармонійно взаємодіяти з природним, соціальним і технологічним середовищем.Сучасний освітній процес активно інтегрує мобільні технології, що зумовлено активним поширенням мобільних пристроїв, динамічністю їх впровадження та можливістю швидкого доступу до освітньо-наукових ресурсів закладів вищої освіти. Мобільне навчання охоплює як аудиторну, так і позааудиторну діяльність, включає індивідуальні та групові форми роботи і передбачає використання різноманітних інструментів та додатків, зокрема довідників, електронних книг, вікторин, словників, тестувальних програм і сканерів. Для підготовки майбутніх учителів природничих дисциплін ефективними є мобільні додатки та онлайн-сервіси, як-от PlantNet Plant Identification, Птахи України, Плазуни і Земноводні України, AR_Book, 3D Brain, 3D Lung, LearningApps, Canva, а також інтерактивні симуляції, наприклад Physics Virtual Lab, які стимулюють дослідницьку активність і формують стійкий інтерес до природничих наук.Віртуальна (VR) та доповнена реальність (AR) стають ефективними інструментами формування технологічної культури майбутніх учителів природничих дисциплін. VR дає змогу проводити експерименти в змодельованих середовищах, а AR інтегрує цифровий контент у реальний світ, забезпечуючи візуалізацію процесів та створення інтерактивних матеріалів. Для цього використовуються платформи та додатки Google Expeditions, Nearpod VR, CoSpaces Edu, Merge Cube, AR-Book, Anatomy 4D та інструменти створення контенту Unity3D, Blender, Tinkercad.Онлайн-вікторини та навчальні ігри, як-от Kahoot!, Quizizz та LearningApps, стимулюють інтерактивне навчання, розвиток критичного мислення та командної роботи. МООК на платформах Coursera, edX, Udemy, Prometheus, FutureLearn забезпечують доступ до сучасних методик, міжнародного досвіду та професійного розвитку, поглиблюючи цифрові компетентності майбутніх педагогів.