ПРАВОВЕ ВИХОВАННЯ ЯК ОСНОВА ПРОФЕСІЙНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ПРАВООХОРОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Кучай, Олександр; Кучай, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Однією з умов формування високого рівня правової культури суспільства є правове виховання – цілеспрямований і систематичний вплив на свідомість та культуру поведінки членів суспільства, що здійснюється з метою вироблення у них почуття поваги до права та звички дотримання права на основі особистого переконання.Правове виховання є формування шанобливого ставлення до закону, бачення закону великою соціальною цінністю, що стосується безпосередньо кожного індивіду; розвиток почуття відповідальності, непримиренності до сваволі, корупції. Правове виховання нерозривно пов’язане та реалізується через правову освіту – безпосереднє здобуття знань. Правове навчання – це спосіб зовнішнього вираження та організації передачі теоретичного правового матеріалу об’єкту виховання.Метою правового навчання є формування теоретичної основи правової свідомості та правової культури, забезпечення необхідного рівня систематизації знань про право, розвиток правових інтересів, почуттів, правового мислення, формування наукового правового світогляду.У статті виокремлено основні проблеми формування правової культури фахівців, основні напрями підвищення правової культури. Виділено важливі задачі правового виховання фахівців в умовах нинішнього ЗВО. Виокремлено методи ефективності правового виховання майбутніх фахівців правоохоронної діяльності та шляхи правового виховання.Правове виховання є невід’ємною складовою підготовки майбутніх правоохоронців і головним чинником становлення їхньої професійної культури.