ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ В ОСВІТІ - Усов, Валентин; Шкатуляк, Наталія; Ткачук, Олена (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті детально представлено сучасні тенденції впровадження нових технологій в освіту, таких як гейміфікація, мобільне навчання, адаптивні системи та інструменти штучного інтелекту. Показано, що цифровізація освітнього процесу передбачає переоцінку педагогічної стратегії з акцентом на формування навичок 21 століття, формування критичного, креативного та алгоритмічного мислення. Зазначено, що гейміфікація мобілізує підвищення внутрішньої мотивації здобувачів освіти завдяки використанню ігрових механік – балів, рівнів, рейтингів і системи винагород, що сприяє зростанню навчальної активності та залучення студентів. Мобільне навчання (m‑learning) розглядається як інноваційна форма організації освітнього процесу, яка забезпечує доступ до знань у будь‑якому місці й у зручний час, стимулює самостійність, гнучкість та формування навичок безперервного навчання. Адаптивні освітні системи, засновані на алгоритмах аналізу результатів і поведінки користувача, створюють індивідуалізовані траєкторії навчання, що дає змогу оптимізувати засвоєння матеріалу відповідно до рівня підготовки студента. Розглянуто застосування систем штучного інтелекту (ChatGPT, Copilot, Midjourney, Figma AI) у процесі підготовки навчальних матеріалів, розроблення інтерактивних завдань і візуальних проєктів, автоматизованого оцінювання знань. Підкреслено, що інтеграція ШІ в освіту сприяє зростанню ефективності педагогічної діяльності, однак вимагає дотримання принципів академічної доброчесності, етичного використання технологій та формування цифрової культури серед учасників освітнього процесу. Зроблено висновок, що застосування новітніх технологій створює умови для переходу до гнучкої, персоналізованої, відкритої моделі освіти, орієнтованої на розвиток особистісного потенціалу й професійної компетентності здобувачів. Представлено огляд практичних рекомендацій для викладачів університету щодо впровадження ШІ у навчальний процес.