STEAM-ПІДХІД ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ УЧНІВ НА УРОКАХ ТЕХНОЛОГІЙ У КОНТЕКСТІ ОСВІТИ ДЛЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Чистякова, Людмила; Маклаков, Костянтин; Левенець, Владислав (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Сучасна українська школа функціонує в умовах стрімких глобальних змін, технологічного прогресу та повномасштабної війни, що спричиняє значні й руйнівні негативні впливи на довкілля України (забруднення ґрунтів і води, деградація екосистем, зростання відходів). У цьому контексті формування високого рівня екологічної культури здобувачів освіти як майбутнього країни є одним із провідних, стратегічних завдань освіти. Необхідно не просто надавати знання, а й виховувати свідоме, відповідальне ставлення до природи та наслідків технологічної діяльності людини.Навчальний предмет «Технології» має унікальний потенціал для поєднання наукових, творчих та екологічних компонентів, що ідеально реалізується через інноваційний STEAM-підхід (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), який виступає містком між аналітичним і креативним мисленням, сприяючи формуванню цілісної, інноваційної та екологічно свідомої особистості, здатної ефективно діяти в умовах швидких змін. Інтеграція мистецтва (Art) поглиблює пізнавальний процес, надаючи йому емоційно-естетичного змісту та стимулюючи креативний потенціал. Запровадження ідей STEAM-освіти для розвитку екологічної культури найбільш доцільно здійснювати через проєктно-технологічну діяльність.У статті системно розглядається проблема формування екологічної культури здобувачів освіти в контексті викладання предмета «Технології» в закладах загальної середньої освіти. Проведено аналіз сутності та складових понять «екологічна культура» (когнітивна, ціннісно-мотиваційна, діяльнісна) та «екологічно орієнтоване STEAM-навчання». Обґрунтовано, що STEAM-підхід слугує інноваційним засобом інтеграції знань природничого, технічного, мистецького та математичного циклів для виховання екологічно свідомої особистості. З практичної точки зору, представлено ефективні форми роботи, спрямовані на розвиток екологічного мислення учнів, зокрема, реалізацію екопроєктів, екодизайну та дослідницької діяльності. Зазначено педагогічні умови ефективного формування екологічної культури засобами технологічної освіти.