ФОРМУВАННЯ ІКТ-КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ЗАСОБАМИ СУЧАСНИХ ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕХНІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Великдан, Юлія; Хищенко, Олег (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У даній статті розглядається актуальна проблема формування ІКТ-компетентності майбутніх педагогів, а саме у процесі професійної підготовки. Це зумовлено потребами цифровізації освіти, а також зростанням ролі сучасних інформаційно-технічних технологій у навчальному процесі закладів вищої освіти (ЗВО). В роботі проаналізовано теоретичні підходи до визначення поняття «ІКТ-компетентність», висвітлено її структуру, рівні сформованості, складові, а також роль та важливість у професійній діяльності майбутнього педагога. В статті підкреслюється, що сучасний педагог повинен володіти не лише базовими знаннями й навичками роботи з інформаційними системами, а й здатністю інтегрувати їх у навчальний процес та свою майбутню професійну діяльність, використовуючи наявні цифрові ресурси для організації інтерактивного середовища, забезпечення зворотного зв’язку та реалізації індивідуальної освітньої траєкторії учнів. В статті, вперше, проаналізовано та подано визначення поняття «інформаційно-технічні технології». У роботі аналізується роль інформаційно-технічних технологій, а саме: штучного інтелекту та машинного навчання, Big Data та аналітики освітніх даних, хмарних технологій та сервісів, AR/VR/MR (доповненої, віртуальної та змішаної реальності), гейміфікації та ед’ютейнменту, мобільних технологій, технологій дистанційного та змішаного навчання, IoT (Інтернет речей) в освіті, робототехніки та STEM-технологій у процесі формування ІКТ-компетентності майбутніх педагогів та описуються методи та способи їх використання в освітньому процесі ЗВО. Зроблено висновок, що впровадження сучасних інформаційно-технічних технологій у професійну підготовку майбутніх педагогів створить передумови ефективної педагогічної діяльності в умовах цифрового суспільства, а також сприятиме формуванню та розвитку їх ІКТ-компетентності, що в свою чергу підвищить якість освітнього процесу.