ІНТЕГРАЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ПОТЕНЦІАЛ УЧНЯ: ВІД ГІПОТЕЗИ ДО ІННОВАЦІЙНОЇ ОСВІТНЬОЇ МОДЕЛІ - Глущук, Володимир (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті представлено гіпотезу щодо доцільності запровадження в педагогічну науку та практику авторського поняття інтегрального навчального потенціалу учня (ІНПУ) і методики його визначення – концептуальної моделі, покликаної поєднати гуманістичну педагогіку та сучасну освітню аналітику. Методика ґрунтується на принципі «Пізнай дитину – навчай дитину» й розглядає оцінювання не як контроль, а як процес підтримки розвитку. Автор висуває припущення, що аналіз і оцінювання когнітивних, мотиваційних, емоційно-вольових, фізіологічних, соціально-комунікативних, творчих, середовищних та інших ресурсів і чинників, а також академічних результатів у межах єдиної аналітичної моделі дадуть змогу точніше прогнозувати й підтримувати навчальний поступ дитини, здійснювати моніторинг змін упродовж навчального року, зменшувати суб’єктивність у взаєминах між адміністрацією школи, учителем, учнем і батьками, сприяти формуванню педагогіки довіри та персоналізованому навчанню. Такий підхід узгоджується з концепцією Нової української школи та міжнародними орієнтирами OECD Learning Compass 2030 і UNESCO Futures of Education. Інноваційність моделі ґрунтується на кількох ключових засадах: міждисциплінарності – ІНПУ інтегрує напрацювання педагогіки, психології, фізіології та соціології, формуючи цілісне бачення розвитку дитини; динамічності – увага зосереджується не на фіксації сталих показників, а на відстеженні індивідуальної траєкторії зростання; інструментальній новизні – використання штучного інтелекту дає змогу обробляти великі масиви даних, отримувати якісну аналітику, суттєво полегшуючи роботу учителя й розширюючи можливості оцінювання; практичній орієнтованості –результати трансформуються в чіткі рекомендації: для учня – маршрут розвитку, для батьків – поради щодо підтримки, для учителя – орієнтири педагогічної стратегії.У статті окреслено постановку проблеми, логіку концепту, теоретичні передумови, поняття ІНПУ та структуру освітньої моделі на його основі, план практичного проєкту для подальшої емпіричної перевірки.