МУЗИЧНА ОСВІТА ЯК ТВОРЧО-КОМУНІКАТИВНЕ СВІТОВІДНОШЕННЯ - Шрамко, Оксана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Розглядаючи музичну освіту як унікальну можливість двовекторного шляху становлення особистості – розвитку особистісного «Я» і водночас незамкнутості цього «Я», відкритості світу, автор ставить за мету обґрунтування сутності музичної освіти як творчо-комунікативного світовідношення, що визначає сучасну стратегію формування особистості.На основі порівняння основних компетентнісних складових музичної освіти в залежності від професійної або загальної спрямованості, їхньої відповідності запитам сучасного світу підкреслюється незаперечна спільність екзистенційно-ціннісних компетентностей, які визначають невідривність розвитку творчих і комунікативних здібностей особистості.Як простір творчості музична освіта є багатовимірним феноменом, у якому інтегруються основні складові творчості як екзистенційної характеристики особистості: емоційно-емотивний компонент, що становить передумову та внутрішнє джерело творчості; діяльнісно-виконавський компонент як інтерпретаційно-рефлексивна основа формування та презентації власної художньої позиції; інтелектуально-аналітичний компонент як фундамент розвитку системного музичного мислення. Як простір соціальної взаємодії музична освіта завжди виявляє діалогічність як свою іманентну характеристику, що сприяє не лише соціальній інтеграції особистості, а й становленню її як активного суб’єкта культури, забезпечуючи готовність до міжкультурної комунікації та співіснування у глобалізованому світі.Як інтегрований простір творчості й соціальної взаємодії музична освіта є творчо-комунікативним світовідношенням, що відповідає глибинним засадам людського співбуття як двовекторного процесу самовираження і спільного творення смислів. Поєднання трьох взаємопов’язаних аспектів – творчого, комунікативного та екзистенційно-ціннісного створює підґрунтя для формування особистості нового типу – креативно активної, мультикультурно орієнтованої та соціально відповідальної.