ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ ФОРМУВАННЯ УСВІДОМЛЕНОСТІ ТА ЕМОЦІЙНОЇ СТІЙКОСТІ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ - Дунаєвська, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті досліджено сучасні педагогічні підходи до розвитку усвідомленості та емоційної стійкості вчителя як ключових чинників гармонійної освіти. Показано, що емоційна грамотність, внутрішній баланс і здатність педагога до саморефлексії визначають якість освітнього середовища, рівень довіри й натхнення серед учасників навчального процесу. Обґрунтовано необхідність упровадження емоційно-орієнтованих технологій, які сприяють формуванню нової культури педагогічної взаємодії, заснованої на довірі, емпатії та людяності.У роботі проаналізовано основні наукові підходи до проблеми емоційного інтелекту позитивної психології і гуманістичної педагогіки, що утворюють методологічне підґрунтя дослідження. Представлено результати практичного застосування авторської методики «Управління щастям на рівні почуттів», розробленої Тетяною Дунаєвською. Методика спрямована на розвиток емоційної саморегуляції, рефлексії, усвідомлення власних станів і формування внутрішньої гармонії в педагогічній діяльності.Дослідження показало, що розвиток усвідомленості допомагає педагогам знижувати рівень емоційного вигорання, підвищувати професійну мотивацію, формувати атмосферу довіри й натхнення у навчальному середовищі. Практичне впровадження методики підтвердило її ефективність у зміцненні психологічної стійкості, підвищенні рівня емоційного інтелекту та формуванні цілісного підходу до професійного розвитку. Отримані результати доводять, що педагогічна діяльність майбутнього потребує поєднання знань і почуттів, а педагог стає носієм культури гармонійного мислення й прикладом внутрішнього спокою та людяності.Наукова новизна дослідження полягає в інтеграції елементів позитивної психології та коучингового підходу в педагогічну практику, що відкриває перспективи створення емоційно безпечного освітнього середовища. Практичне значення полягає у можливості використання методики в системі підвищення кваліфікації педагогів і розробці навчальних програм, спрямованих на розвиток емоційної компетентності та гармонізації професійного життя.