МОРАЛЬНИЙ ВИБІР У СТРУКТУРІ МОРАЛЬНО-ЕТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ - Жуков, Василь (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Статтю присвячено актуальній проблемі підготовки майбутнього вчителя до морального вибору. Автором з’ясовано суть морального вибору як філософської так і етико-педагогічної категорії. Зазначено, що як філософська категорія моральний вибір визначає не просто акт віддання переваги одному з декількох варіантів, а складний духовно-практичний процес, у якому людина як моральний суб’єкт усвідомлено самовизначається щодо добра і зла, обов’язку та бажання, ідеалу та реальності. Досліджуваний феномен у педагогічному аспекті визначено як процес самостійного прийняття учасниками освітнього процесу (учнями, вчителями, представниками адміністрації та ін.) рішень відповідно до загальноприйнятих моральних норм. Моральний вибір учителя розкрито як акт духовно-практичної діяльності педагога, в якому він самостійно обирає, прогнозує та конструює власну поведінку чи ставлення на підставі ієрархії моральних і деонтологічних цінностей і принципів. Установлено, що такий вибір включає автономне прийняття рішень, пріоритетність цінностей, самовизначення в професійних взаєминах та відповідальну екстеріоризацію моральних принципів у вчинках та поведінці вчителя.У статті розкрито специфічні характеристики морального вибору в педагогічній діяльності (сталість і «розподіленість» у часі; надзвичайно висока соціальна відповідальність; конфлікт цінностей).Визначено місце морального вибору в структурі морально-етичної культури майбутніх учителів, зокрема мистецької освітньої галузі, установлено зв’язки такого вибору з компонентами означеної культури (із моральними знаннями, переконаннями і моральною позицією, етичними почуттями та вольовими якостями). Представлено структуру морального вибору як сукупність знаннєвого, аксіологічного та практичного складників. Розглянуто роль і значення морального вибору в педагогічній партисипації.Запропоновано комплекс форм і методів підготовки майбутніх учителів предметів мистецького циклу до морального вибору.