МЕТОД ПРОЄКТІВ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ ДО РОЗРОБКИ ВІРТУАЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ДОДАТКІВ - Івасюк, Андрій; Кириленко, Олена (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Тематичний фокус статті торкається проблематики підготовки майбутніх вчителів інформатики до розробки віртуальних навчальних додатків, за посередництвом методу проєктів. Зауважено, що метод проєктів кристалізувався на основі теоретичних концептів прагматичної педагогіки, завдання якої було максимально наблизити роботу освітнього закладу до потреб практики.Проблематизовано зростання зацікавленості сучасної науково-педагогічної спільноти до досліджуваного питання у зв’язку з усвідомленням необхідності поглиблення рівня професійної підготовки майбутніх педагогічних кадрів.Мета дослідження – проаналізувати вплив методу проєктів, як дієвого інструменту підготовки майбутніх вчителів інформатики, на ефективність розробки віртуальних навчальних додатків.Підкреслено, що сучасний вчитель інформатики повинен на високопрофесійному рівні оперувати різноманітними методами навчання для актуалізації творчого мислення, пізнавальної активності, безперервного особистісного розвитку та самовдосконалення кожного вихованця. Визначено, що формування на внутрішньо особистісному рівні майбутнього вчителя визначеного профілю інформаційної компетентності, актуалізує розвиток його готовності до: реалізації творчих проєктів прикладної спрямованості, прояву професіоналізму у ході оперування методиками навчання та формування інтелектуальної зрілості для утвердження ідейності «навчання упродовж життя».Узагальнено розуміння досліджуваного у формі високодієвого інструментарію, спрямованого на активізацію навчально-пізнавальної діяльності (зокрема, як на індивідуальному, так і на груповому й колективному рівнях), яка націлена зокрема на реалізацію проєкту розробки віртуальних навчальних додатків, з метою задоволення потреб, запитів та інтересів суб’єктів пізнання у фокусі осягнення практичної значущості процесу навчання.Перелічено дидактичні цикли та практичні переваги ефективної імплементації на рівні вищої школи завдань розробки майбутніми вчителями інформатики віртуальних навчальних додатків, за посередництвом використання інструментарію методу проєктів.Виокремлено перелік завдань проєктного навчання та розкрито поетапність самостійної розробки майбутнім учителем інформатики віртуальних навчальних додатків. Охарактеризовано педагогічну значущість виконання феноменологічно-прикладних функцій (зокрема пізнавальної, дидактичної та розвивальної) в контексті реалізації досліджуваної мети.