ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ДО ФОРМУВАННЯ У ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗДАТНОСТІ ДО ЕМОЦІЙНО-ЦІННІСНОГО СПРИЙНЯТТЯ ТВОРІВ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА - Корякіна, Ірина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Сучасний етап у розвитку системи освіти характеризується зміною педагогічних парадигм, у яких система освіти розглядається як єдиний комплекс – від дошкільної ланки до вищої освіти. Сьогодні завдання перед суспільством – формування творчої, ініціативної особистості, яка здатна жити й працювати в сучасних умовах і готова діяти на випередження творчої діяльності, здатної до емоційно-ціннісного сприйняття творів образотворчого мистецтва. В умовах оновлення українського суспільства, відродження національної системи освіти особливої актуальності набуває підготовка майбутніх вихователів до формування у дітей дошкільного віку здатності до емоційно-ціннісного сприйняття творів образотворчого мистецтва. У статті розглянуто функції і принципи мистецтва. Ключовою фігурою в реалізації завдань формування творчих здібностей дошкільника, емоційно-ціннісного сприйняття творів образотворчого мистецтва є вихователь. І саме необхідність озброєння вихователя технологією ефективного розвитку творчих здібностей дошкільників спонукає його до самовдосконалення як особистості та фахівця. Одним із головних завдань підготовки такого фахівця у вищій школі є формування особистості професіонала, спроможного будувати власну професійну діяльність, ціннісно-смисловою основою якої є унікальна індивідуальність дитини дошкільного віку. Творчий педагог − це, перш за все, зрілий майстер своєї справи, навчений і компетентний, освічений і розвинений. З-поміж складників фахової підготовки виокремлюємо мистецьку компоненту навчальних дисципліни естетичного спрямування, яку розглядаємо як чинник, що безпосередньо впливає на професійне та особистісне становлення майбутніх вихователів. Фахові методики естетичного вектору спрямовані на формування компетентностей, що розкриті у статті.Прописано умови для розвитку творчого потенціалу вихователя закладу дошкільної освіти.Процес формування у дітей дошкільного віку здатності до емоційно-ціннісного сприйняття творів образотворчого мистецтва, формування творчих здібностей дітей дошкільного віку залежить від вихователя та його творчої особистості. Якщо вихователь ставить за мету виховувати і розвивати творчі здібності та формувати у дітей дошкільного віку здатності до емоційно-ціннісного сприйняття творів образотворчого мистецтва, креативність у дітей старшого дошкільного віку, то він повинен оволодіти тими формами, методами і засобами педагогічної діяльності, які забезпечують розвиток креативних рис особистості, а також тих додаткових мотивів, особистісних якостей, здібностей, які сприяють успішній творчій діяльності дошкільників, формуванню у дітей дошкільного віку здатності до емоційно-ціннісного сприйняття творів образотворчого мистецтва.