МІСЦЕ ОСВІТНЬОГО КОМПОНЕНТА «ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКТІВ ТВАРИННИЦТВА» У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ (АГРАРНЕ ВИРОБНИЦТВО) - Маринченко, Євгеній (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглянуто значення освітнього компонента «Технологія виробництва продуктів тваринництва» у структурі підготовки майбутніх педагогів професійного навчання аграрного профілю. Обґрунтовано, що дана дисципліна є невід’ємною складовою формування професійної компетентності педагогів, оскільки забезпечує засвоєння студентами системи знань про сучасні технологічні процеси у тваринництві, закономірності біологічного розвитку тварин, основи селекції, відтворення, годівлі та утримання сільськогосподарських тварин. Зазначено, що вивчення освітнього компонента сприяє розвитку вмінь організовувати та контролювати виробничі процеси, здійснювати педагогічний супровід навчально-виробничої діяльності здобувачів освіти, упроваджувати інноваційні технології у виробництво продукції тваринництва.Розкрито зміст, структуру та модульну побудову дисципліни, окреслено міждисциплінарні зв’язки з предметами природничо-наукового й технічного спрямування. Особливу увагу приділено питанням використання сучасних педагогічних технологій, цифрових навчальних платформ, мультимедійних ресурсів, симуляторів технологічних процесів і віртуальних навчальних ферм. Акцент зроблено на доцільності застосування дуальної освіти, яка забезпечує ефективне поєднання теоретичної підготовки з практичною діяльністю на базах аграрних підприємств.Доведено, що практикоорієнтований підхід до викладання дисципліни сприяє формуванню здатності студентів адаптуватися до умов сучасного аграрного виробництва, приймати технологічні рішення та розвивати педагогічні навички. Підкреслено необхідність постійного оновлення змісту навчальної програми відповідно до сучасних вимог ринку праці, інновацій у сфері аграрної освіти та принципів сталого розвитку. У підсумку зазначено, що дисципліна «Технологія виробництва продуктів тваринництва» відіграє провідну роль у формуванні професійної ідентичності майбутнього педагога професійного навчання й підвищенні якості освітнього процесу в аграрній галузі України.