РОЗВИТОК КРЕАТИВНОГО МИСЛЕННЯ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБАМИ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА - Мочан, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті обґрунтовано значення образотворчого мистецтва як дієвого інструменту розвитку креативного мислення та всебічного розвитку особистості здобувача початкової освіти. Встановлено, що креативність є однією з провідних якостей, що визначають конкурентоспроможність людини та її здатність адаптуватися до нових викликів в умовах швидких технологічних змін та зростання ролі інновацій. Креативність тлумачиться як здатність генерувати нові ідеї, знаходити нестандартні рішення, активно поєднувати знання та досвід у пізнавальній та практичній діяльності. Акцентовано увагу на тому, що молодший шкільний вік є сензитивним періодом для розвитку творчого потенціалу, оскільки саме в цей час активно формуються пізнавальні процеси, уява, фантазія та емоційна сфера дитини. Здійснено аналіз наукових досліджень, який засвідчив значний потенціал образотворчого мистецтва як засобу розвитку креативного мислення молодших школярів. Окреслено педагогічні умови, які забезпечують ефективний розвиток творчого потенціалу дітей, зокрема: використання продуктивних методів навчання (евристичних, проблемних); надання свободи вибору у творчій діяльності; застосування інтерактивних та ігрових технологій; створення сприятливого освітнього середовища. Встановлено, що поєднання традиційних та інноваційних методів навчання сприяє формуванню художнього смаку, здатності нестандартно мислити, генерувати ідеї та ефективно самовиражатися за допомогою образотворчого мистецтва. Наголошено на ключовій ролі вчителя початкових класів, який створює психологічну атмосферу підтримки, заохочує учнів до самостійності, творчих експериментів та взаємодії. Зроблено висновок, що професійна компетентність та діяльність вчителя значною мірою визначають, наскільки сприятливим буде освітнє середовище для розвитку креативного потенціалу кожної дитини.