АРТ-ТЕРАПЕВТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «РИТМІКА» В СИСТЕМІ ХОРЕОГРАФІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ ПЕДАГОГІЧНИХ КОЛЕДЖІВ - Разводова, Марина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглядається актуальна проблема модернізації хореографічної підготовки студентів педагогічних коледжів шляхом розкриття та інтеграції арт-терапевтичного потенціалу навчальної дисципліни «Ритміка». Обґрунтовано, що в умовах гуманізації сучасної освіти та зростання психоемоційних навантажень на учасників освітнього процесу існує гостра потреба у формуванні в майбутніх педагогів компетентностей у сфері психологічної підтримки та гармонізації особистості дитини. Виявлено суперечність між цією потребою та традиційним, переважно техніко-виконавським підходом до викладання ритміки.Метою статті є теоретичне обґрунтування арт-терапевтичного потенціалу ритміки та розробка методичних рекомендацій щодо його практичної реалізації в системі професійної підготовки майбутніх учителів.На основі синтезу теорії арт-терапії, тілесно-орієнтованої психології та системи ритмічного виховання Еміля Жака-Далькроза доведено, що ритміка має потужний полімодальний вплив на особистість, охоплюючи тілесний, емоційний, когнітивний та соціальний рівні. Розкрито терапевтичні механізми її ключових компонентів: музики як каталізатора емоцій, ритму як гармонізуючого та організуючого принципу, та руху як засобу невербального самовираження та катарсису.Запропоновано конкретні приклади вправ та технік, таких як «Емоційна палітра» для розвитку навичок рухової імпровізації, «Ритмічне заземлення» та «Ритмічне дихання» для психофізіологічної саморегуляції, а також «Дзеркало» та «Руховий діалог» для розвитку кінестетичної емпатії та навичок невербальної взаємодії.Доведено, що системна інтеграція запропонованих арт-терапевтичних підходів трансформує дисципліну «Ритміка» на потужний інструмент формування психолого-педагогічної компетентності майбутніх учителів, надаючи їм дієвий інструментарій для створення здоров’язбережувального освітнього середовища.