ІНТЕГРАЦІЯ МОРАЛЬНО-ЕТИЧНИХ ЦІННОСТЕЙ У ЗМІСТ ІСТОРИЧНОЇ ОСВІТИ - Зеленська, Людмила (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті здійснено комплексне науково-педагогічне дослідження проблеми інтеграції морально-етичних цінностей у зміст історичної освіти на університетському рівні. Підкреслено, що історична освіта виконує не лише пізнавальну, а й виховну функцію, формуючи у студентів систему моральних орієнтирів, громадянську свідомість, здатність до критичного мислення й відповідального ставлення до суспільних процесів. Обґрунтовано необхідність посилення аксіологічного компонента в історичних дисциплінах через включення у зміст навчання понять «справедливість», «гідність», «толерантність», «відповідальність», «мир» і «гуманізм».На основі аналізу нормативно-освітніх документів Міністерства освіти і науки України (навчальні програми з історії України 2025 р., всесвітньої історії 2023 р. та інтегрованого курсу 5–9 класів 2017 р.) доведено, що сучасна українська історична освіта спрямована на формування ціннісних орієнтацій і компетентностей, необхідних для життя у демократичному суспільстві. У цих програмах виокремлено наскрізні лінії «Цінності й моральність» та «Громадянська відповідальність», що сприяють поєднанню фактологічного знання з вихованням моральних якостей і громадянської активності.У статті здійснено порівняльний аналіз українського та зарубіжного досвіду. Зокрема, у британських, канадських і європейських стандартах освіти (зокрема документах Ради Європи та Міністерства освіти провінції Онтаріо) простежується системна інтеграція морально-етичних компонентів в історичне навчання. Показано, що зарубіжні моделі акцентують розвиток таких компетентностей, як емпатія, толерантність, розуміння історичного різноманіття, повага до прав людини та здатність оцінювати події крізь призму етичних критеріїв. Окрему увагу приділено ініціативі ЮНЕСКО «Global Citizenship and Peace Education», яка орієнтує освітні системи на виховання глобального громадянства, миротворчості й міжкультурного діалогу.Результати дослідження засвідчують, що інтеграція морально-етичних цінностей у зміст історичної освіти забезпечує виховання гармонійно розвиненої особистості, здатної осмислено діяти в соціумі, зберігати історичну пам’ять, протидіяти маніпуляціям і нести відповідальність за власні рішення. Зроблено висновок, що подальший розвиток історичної освіти в Україні має передбачати вдосконалення методик викладання, створення навчальних курсів із чітко вираженим ціннісним змістом і системне підвищення етичної компетентності майбутніх педагогів.