ІНФОРМАЦІЙНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ЯК СКЛАДОВА ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ БАКАЛАВРІВ ІНЖЕНЕРНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Слободянюк, Людмила (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Тема статті торкається питання розкриття значущості інформаційної компетентності на шляху до формування професійної компетентності бакалаврів інженерних спеціальностей. У процесі дослідницького пошуку підкреслено, що феномен компетентності проектується крізь призму системи ціннісних орієнтирів та віддзеркалюється на рівні діяльнісних починів, за умов особистісної зацікавленості у неперервному професійному розвитку та зростанні. Окреслено групу ідентифікаторів, які засвідчують про продуктивність імплементації у реалії навчального процесу компетентнісного підходу.Метою дослідження послугував теоретичний аналіз траєкторії формування та розвитку інформаційної компетентності, як складової професійної компетентності, у системі освітньої підготовки бакалаврів інженерних спеціальностей. Проблематизовано, що ідейний зміст феномена професійної компетентності бакалаврів інженерних спеціальностей охоплює теоретичну та практичну підготовку, спрямовану на подальше кваліфіковане виконання фахівцем професійних завдань технічної наповненості.Унаочнено вплив всебічного розвитку особистості у процесі освітньої підготовки на формування внутрішньоособистісних утворень (зокрема предметно-функціональна грамотність, освітньо-кваліфікаційна складова, професійна компетентність, культурні особливості та світоглядна складова).Узагальнено та зображено складові ключових компетенцій (проектна, комунікативна, оціночна та інформативна), які формують професійну компетентність.Підкреслено, що інформаційна компетенція відповідає за рівень сформованості на особистісному рівні готовності до успішної імплементації сучасних інформаційних технологій у всі напрямки практичної діяльності. Зауважено, що шляхом примноження творчого потенціалу суб’єкта пізнання та за рахунок зростання показників ефективності навчального процесу вдається сформувати на особистісному рівні ряд компетенцій та осягнути очікуваних програмних результатів навчання.Зазначено, що інформаційна компетентність бакалаврів інженерних спеціальностей є високоінтегрованою особистісною якістю, на рівні якої симбіотично переплелися знання, уміння та навички використання інформаційно-комунікативних технологій, з метою забезпечення реалізації процесу якісної професійної діяльності, орієнтованої на прийняття найоптимальніших рішень в умовах невизначеності.Виокремлено якісні характеристики та унаочнено об’єктивну та суб’єктивну сторони актуалізації інформаційної компетентності. Обґрунтовано, що процес формування інформаційної компетентності бакалаврів інженерних спеціальностей репрезентований відповідною структурою основних компонентів (зокрема, особистісно зорієнтований, когнітивний, ціннісно-світоглядний та діяльнісно-поведінковий).Узагальнено, що з практичної точки зору інформаційна компетентність забезпечує бакалаврів інженерних спеціальностей можливостями системного виконання цілісного спектру прикладних функцій – розвивальної, гносеологічної, оціночної та комунікативної.