ФОРМУВАННЯ ЕТИЧНОГО ЛІДЕРСТВА У СИСТЕМІ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ПУБЛІЧНИХ СЛУЖБОВЦІВ: ПЕДАГОГІЧНИЙ ВИМІР - Сопілка, Анатолій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглядається етичне лідерство як ключова складова професіоналізму публічних службовців та обґрунтовується його педагогічна природа. В умовах багатокризовості, трансформації системи державного управління, воєнних загроз і зростання суспільних очікувань щодо прозорості й відповідальності влади, постає потреба у формуванні нового типу управлінця – не лише компетентного, але й етично зрілого лідера, здатного приймати виважені рішення в інтересах суспільства. Етичне лідерство розглядається як багатовимірна конструкція, що включає моральну автономію, емоційну зрілість, стратегічне мислення, здатність до саморефлексії та відповідальності. Обґрунтовано, що це не вроджена якість, а результат цілеспрямованої педагогічної дії, яка реалізується через систему формальної, неформальної та інформальної освіти.У дослідженні акцентовано увагу на педагогічних умовах, необхідних для формування етичного лідерства, зокрема: створення ціннісно орієнтованого освітнього середовища; впровадження інтерактивних методів (кейс-методу, рольових ігор, симуляцій); розвиток менторських та коучингових практик; використання фасилітації, етичного діалогу й рефлексивного аналізу. Окремо підкреслюється значення розвитку емоційного інтелекту, етичної чутливості, внутрішньої мотивації й критичного мислення як складових моральної суб’єктності управлінця. У статті розглянуто приклади впровадження етичного компонента в освітні програми для публічних службовців в Україні та за кордоном, зокрема в межах програм професійного розвитку та підвищення кваліфікації.Автор робить висновок, що лише педагогічно спроєктоване освітнє середовище здатне забезпечити глибоку трансформацію службовця у відповідального лідера, здатного протистояти адміністративному тиску, маніпуляціям, популізму, зберігаючи довіру громадян. Перспективними напрямами подальших досліджень визначено розробку моделей розвитку етичного лідерства в публічній службі, удосконалення інструментів педагогічного впливу та вивчення ролі цифрових технологій у формуванні моральної суб’єктності сучасного управлінця.