СИНЕРГІЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ ТА ЦИФРОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ: МІЖДИСЦИПЛІНАРНИЙ ПІДХІД - Усатова, Ірина; Ведмедюк, Артем; Усатов, Богдан; Шмиголь, Роман (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
підготовки майбутніх педагогів у контексті сучасних трансформацій освіти, спричинених глобальними викликами цифровізації, інформатизації та посилення ролі здоров’я в освітньому середовищі. Обґрунтовано доцільність використання синергетичного підходу, який забезпечує взаємопідсилення двох ключових складових сучасної педагогічної компетентності: здатності до збереження і зміцнення здоров’я та ефективного застосування цифрових технологій у професійній діяльності. Наголошено, що саме така інтеграція сприяє формуванню нового типу педагога – фахівця, який поєднує технологічну грамотність із гуманістичними цінностями, відповідальністю за психофізичний стан власний і своїх вихованців.Підкреслено міждисциплінарний характер досліджуваної проблеми, що поєднує педагогічні, психологічні, інформаційно-технологічні та валеологічні аспекти. Здоров’язбережувальна компетентність визначена як інтегративна характеристика особистості майбутнього педагога, яка включає систему знань, умінь, ціннісних орієнтацій і поведінкових стратегій, спрямованих на підтримання фізичного, психічного й соціального благополуччя, профілактику професійного виснаження та формування культури здорового способу життя в освітньому процесі. Цифрова компетентність розглядається як здатність ефективно, критично та безпечно застосовувати цифрові інструменти й ресурси в навчальній, комунікаційній і науковій діяльності, що створює передумови для індивідуалізації та оптимізації освітнього процесу.Доведено, що синергія зазначених компетентностей сприяє формуванню цілісної професійної готовності майбутніх педагогів до інноваційної діяльності, розвитку цифрової культури, підвищенню якості освітнього процесу та зміцненню здоров’язбережувального потенціалу освітнього середовища.