РОЗВИТОК ІНІЦІАТИВНОСТІ ТА ПІДПРИЄМЛИВОСТІ УЧНІВ ЗАСОБАМИ ПРОЕКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ З ФІЗИКИ - Ліскович, Олена Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
У статті висвітлено актуальну проблему розвитку  ініціативності та підприємливості учнів у процесі залучення їх до проектної діяльності в освітньому процесі з фізики.На основі аналізу наукових публікацій уточнено сутність ключової компетентності «Ініціативність і підприємливість» як структурованого комплексу якостей особистості, що забезпечує здатність ініціювати нові ідеї та втілювати їх у життя, раціонально та ефективно використовувати енергетичні, матеріальні та фінансові ресурси, вирішувати проблеми, пов’язані з власним соціальним статусом і добробутом, а також розвитком суспільства та держави в цілому. Конкретизовано зміст когнітивного, діяльнісного та особистісного компонентів компетентності. Обґрунтовано доцільність використання навчальних проектів для формування даної компетентності, сформульовано критерії відбору їх тематики, наведено приклади учнівських проектів.