ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - Яловський, Павло (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті здійснено теоретичний аналіз потенціалу та перспектив використання штучного інтелекту в професійній підготовці майбутніх учителів музичного мистецтва.Висвітлено такі переваги використання штучного інтелекту в процесі професійної підготовки педагогів: персоналізоване навчання, універсальний доступ для всіх здобувачів освіти, адаптивне навчання, інтелектуальні системи репетиторства, автоматизація адміністративних завдань, покращена аналітика навчання, розширений доступ до освіти, вивчення мов, покращена доступність, віртуальна та доповнена реальність, економія коштів.З’ясовано, що професійна підготовка майбутніх учителів музичного мистецтва – це складний, динамічний, багатоаспектний, специфічний процес, результатом якого є професійна компетентність. Ключовими складовими окресленого процесу є музично-теоретична, музично-виконавська та методико-практична підготовка. Проаналізовано можливості використання штучного інтелекту в музично-теоретичній підготовці майбутніх учителів музичного мистецтва з метою підвищення ефективності засвоєння здобувачами освіти загальних та спеціальних музичних знань, генерації текстів та ідей, створення інтерактивних матеріалів, здійснення дизайну текстових матеріалів, пошуку інформаційних матеріалів тощо.Зазначається, що технології штучного інтелекту сприяють підвищенню музично-виконавської підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва, оскільки допомагають здобувачам освіти здійснювати аналіз музичних стилів і жанрів, створювати власні аранжування музичних творів, розвивати музично-виконавські здібності. Окреслено шляхи використання штучного інтелекту в методико-практичній підготовці майбутніх педагогів-музикантів, зокрема для створення інтерактивних навчальних симуляцій, аналізу рівня професійної компетентності здобувачів освіти та конструювання їх індивідуальних траєкторій подальшого професійного розвитку. Наголошується, що важливою складовою професійної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва із використанням штучного інтелекту є формування у них здатності до використання таких технологій у процесі реалізації музичної освіти учнів Нової української школи.