ЗАСОБИ ТА МЕТОДИ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ НА ЗАНЯТТЯХ З ВОЛЕЙБОЛУ - Онопрієнко, Ольга; Онопрієнко, Олександр (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглянуто актуальні аспекти фізичного виховання студентської молоді в сучасній системі вищої освіти України. Наголошено, що сучасна освітня парадигма спрямована не лише на підготовку висококваліфікованих фахівців, а й на формування фізично здорової, гармонійно розвиненої та соціально активної особистості. Виявлено, що низький рівень рухової активності, інформаційні перевантаження та недостатня мотивація студентів до занять фізичними вправами потребують пошуку ефективних форм і методів фізичного виховання.Метою дослідження є аналіз засобів і методів фізичної підготовки студентів на заняттях з волейболу та визначення їх значення у формуванні рухових умінь, розвитку фізичних якостей і зміцненні здоров’я студентської молоді. У роботі охарактеризовано роль волейболу як ефективного засобу комплексного розвитку основних фізичних якостей, формування рухових умінь і навичок, підвищення психоемоційної стійкості студентів. Визначено основні засоби загальної та спеціальної фізичної підготовки, що використовуються у волейболі (бігові, стрибкові, загальнорозвивальні, пліометричні вправи, елементи фітнесу, функціонального тренінгу, вправи з м’ячем). Зокрема, підкреслено їх вплив на розвиток сили, швидкості, витривалості, координації та гнучкості.Ознайомлено з основними методами фізичної підготовки: повторних зусиль, інтервальним, ігровим, пліометричним, функціональним, методом моделювання змагальної діяльності та комбінованими методами. Наголошено, що ефективність занять досягається за умови їх комплексного поєднання, урахування індивідуальних особливостей студентів, систематичності й поступовості підготовки.На основі аналізу наукових джерел і практичного досвіду зроблено висновок, що волейбол є одним із найрезультативніших засобів фізичного виховання студентів, який сприяє не лише розвитку фізичних якостей і техніко-тактичних навичок, а й формуванню соціальної активності, колективізму та здорового способу життя. Подальші дослідження окреслено у напрямі вивчення мотиваційних чинників залучення студентської молоді до систематичних занять фізичною культурою і спортом.