ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ НАВЧАННЯ ІНШОМОВНОГО МОНОЛОГІЧНОГО МОВЛЕННЯ У ЗВО ШЛЯХОМ ПРОЄКТУВАННЯ - Рогульська, Оксана; Магдюк, Ольга (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Традиційні методи навчання, які часто базуються на репродукції готових текстів або коротких діалогічних зразків, не здатні повною мірою сформувати комплексні уміння монологічного мовлення. Проблема полягає у потребі пошуку та впровадження діяльнісних, інтегративних методів, які б забезпечили перехід від мовних знань до повноцінної іншомовної компетентності у монологічному мовленні (ІКММ), необхідної для успішної академічної та професійної комунікації. Використання проєктної діяльності для цілеспрямованого формування ІКММ у студентів ЗВО є своєчасним та стратегічно важливим завданням сучасної методики викладання іноземних мов.У статті уточнено сутність понять «монологічне мовлення» та «іншомовна компетентність у монологічному мовленні». З’ясовано, що іншомовна компетентність у монологічному мовленні, це не лише знання мови, а й стратегічна здатність ефективно та культурно доречно реалізувати комунікативний намір в умовах розгорнутого усного висловлювання. Проаналізовано структуру іншомовної компетентності у монологічному мовленні та визначено її компоненти (знання, уміння, навички та комунікативні здібності). Розкрито структурні особливості іншомовного монологу, схарактеризовано основні типи, функції та психологічні особливості монологічних висловлювань. Розглянуто проєктну діяльність як ефективний засіб формування ІКММ студентів ЗВО та визначено чотири послідовних етапи проєктування (підготовчий, виконавчий, синтетичний, презентаційний), які забезпечують логічний перехід від планування та збору інформації до її структурування та публічного захисту. Розглянуто види вправ для успішного використання проєктної діяльності у формуванні ІКММ студентів ЗВО. Розроблено вправи для формування ІКММ студентів ЗВО за основними етапами проєктування (на прикладі проєкту “Environmental protection”).