МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ ІНТЕРАКТИВНОГО НАВЧАННЯ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ У ВІРТУАЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ MICROSOFT TEAMS - Паустовська, Маріанна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглядається актуальна проблема організації інтерактивного навчання німецької мови як іноземної у віртуальному середовищі Microsoft Teams, що набула особливого значення в умовах інтенсивної переорієнтації на онлайн-формати навчання. Охарактеризовано основні теми і проблеми дослідження: інтеграція інтерактивних методів для формування комунікативної компетентності, адаптація традиційних педагогічних підходів до особливостей віртуального простору, подолання бар’єрів дистанційного навчання (технічні труднощі, зниження мотивації студентів, обмеження у розвитку мовленнєвих навичок). Мета статті полягає у розробці теоретичних і практичних засад методики організації інтерактивного навчання німецької мови з використанням функціональних можливостей Microsoft Teams на основі аналізу сучасних досліджень та емпіричних даних. У статті узагальнено результати дослідження: запропонована комплексна модель організації занять, що включає синхронні та асинхронні елементи, інтеграцію інструментів взаємодії (канали, відеоконференції, опитування, окремі кімнати «breakout rooms», інтеграції із зовнішніми сервісами), а також детальні рекомендації щодо формування мовленнєвих навичок (говоріння, аудіювання, читання, письмо) з урахуванням лінгвосоціокультурної компетентності. Висвітлено переваги платформи Microsoft Teams для посилення мотивації студентів, розвитку їх автономії та підвищення ефективності навчання, що підтверджено емпіричними дослідженнями. Особлива увага приділяється адаптації методики до потреб студентів-філологів, майбутніх учителів та фахівців з міжнародних відносин, а також інтеграції автентичних матеріалів для ефективного культурного занурення. Обґрунтовано перспективи впровадження гібридних форм навчання, що поєднують віртуальне середовище з традиційними методами, і запропоновано напрями подальших розвідок, зокрема оцінку впливу на професійну підготовку фахівців і розробку інноваційних педагогічних стратегій. Дослідження базується на аналізі емпіричних даних і теоретичних напрацювань, що підтверджують ефективність Microsoft Teams для інтерактивного вивчення іноземних мов з акцентом на адаптацію до німецькомовного контексту і врахування сучасних викликів освіти.