КОМПОНЕНТИ ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТРЕНЕРА – ВИКЛАДАЧА - Брояковський, Олександр (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Роль тренера–викладача у сучасній системі освіти суттєво зростає в умовах переходу до компетентнісного підходу, активного впровадження інноваційних педагогічних технологій та посилення значення практико–орієнтованого навчання. Саме цей фахівець забезпечує інтеграцію навчальної, виховної, мотиваційної та комунікативної складових, що визначають якість професійної підготовки здобувачів освіти. В умовах воєнних викликів, цифровізації освітнього середовища та зростання потреби в адаптивних педагогічних стратегіях актуальним стає наукове обґрунтування структури й компонентів освітньої діяльності тренера–викладача, що дозволяє підвищити ефективність освітнього процесу та забезпечити стійкий розвиток здобувачів.Метою дослідження є визначення, теоретичне обґрунтування та характеристика основних компонентів освітньої діяльності тренера–викладача, а також з’ясування їхньої ролі та взаємозв’язків у забезпеченні якості навчально–пізнавальної діяльності здобувачів.У ході дослідження встановлено, що освітня діяльність тренера–викладача складається з шести основних компонентів: планувально–організаційного, методичного, комунікативного, мотиваційного, контрольно–діагностичного та рефлексивного. Розкрито зміст кожного компонента та виявлено їхню взаємозалежність, що формує цілісну модель професійної діяльності тренера–викладача. Показано, що ефективність педагогічної взаємодії значною мірою залежить від здатності тренера інтегрувати всі зазначені складові, адаптувати навчальний процес до умов цифровізації та потреб різних категорій здобувачів. Визначено, що комплексність цих компонентів забезпечує результативність освітнього процесу, формування мотивації до навчання, розвиток автономності та професійної компетентності здобувачів.Важливим напрямом подальших досліджень є розроблення програм розвитку професійної компетентності тренерів–викладачів, які передбачають інтеграцію методичної, рефлексивної та цифрової складових професійного зростання.