ПРОЄКТУВАННЯ ДУАЛЬНОГО НАВЧАННЯ В УНІВЕРСИТЕТІ - Кухаренко, Володимир; Шуневич, Богдан; Свірський, Юрій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті представлено результати комплексного дослідження можливостей проєктування сучасних моделей дуального навчання в університетах України в умовах цифрової трансформації та зростаючих вимог ринку праці. На основі дистанційного курсу для викладачів було розроблено й проаналізовано чотири галузеві проєкти дуальної освіти («Транспортні технології», «Геодезія та землеустрій», «Двигуни внутрішнього згорання», «Професійна освіта (Легка промисловість)»), що дало можливість виявити спільні структурні елементи, розбіжності у підходах та різні рівні інтеграції практичного компоненту. Здійснено порівняльний аналіз організаційних, методичних і технологічних рішень, зокрема використання LMS Moodle, цифрових інструментів комунікації, систем моніторингу результатів навчання, формувального оцінювання, адаптивних траєкторій та механізмів наставництва. Аналіз форумних обговорень і рефлексій учасників курсу засвідчив поступове зростання їхньої професійної активності, усвідомлення бар’єрів впровадження дуальної освіти, а також високий запит на практичні кейси, приклади успішних моделей та інструменти оцінювання компетентностей.Визначено ключові проблеми: обмежена фінансова підтримка, нерозвинені партнерські зв’язки з роботодавцями, недостатня цифрова інфраструктура окремих освітніх програм, труднощі в системному оцінюванні компетентностей та відсутність єдиних стандартів взаємодії між університетами й підприємствами. Порівняльний аналіз проєктів показав, що найбільш проробленими є моделі машинобудівної та транспортної галузей, тоді як інші потребують розширення партнерств, чіткішої нормативної бази та впровадження інструментів цифрової аналітики. Стаття демонструє значний потенціал масштабування дуального навчання в Україні за умови посилення нормативного забезпечення, підготовки викладачів і наставників, створення системи моніторингу якості в реальному часі та інтеграції AI-орієнтованих рішень для проєктування й оцінювання освітніх програм. Отримані результати можуть бути корисними для університетів, роботодавців, освітніх політик та команд розробників, що прагнуть підвищити ефективність підготовки фахівців у межах дуальної моделі.