ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ - Роєнко, Людмила (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Використання інноваційних технологій на уроках української мови робить освітній процес більш інтерактивним, мотивувальним і результативним. Тому підготовка майбутніх учителів початкової школи до впровадження сучасних інноваційних технологій є важливою умовою якісної мовної освіти.У статті розкрито особливості підготовка майбутніх учителів початкової школи до використання інноваційних технологій на уроках української мови.Встановлено, що підготовка майбутніх учителів початкової школи до використання інноваційних технологій на уроках української мови є багатовимірним процесом, що охоплює теоретичну, методичну, практичну, рефлексивну та мотиваційну складові. Лише комплексна підготовка дозволяє сформувати педагога, здатного творчо й професійно застосовувати сучасні інструменти навчання, робити уроки української мови цікавими, ефективними. Такий учитель сприятиме розвитку в учнів мовленнєвої культури, критичного мислення, любові до української мови та впевненості у власних мовних можливостях. З’ясовано, що важливою умовою ефективного формування у майбутніх учителів початкових класів готовності до впровадження інноваційних технологій на уроках української мови є збагачення змісту дисциплін циклу професійної і практичної підготовки системою понять і теоретичних знань, що розкривають суть, структуру та види інноваційної педагогічної діяльності, тобто з основ педагогічної інноватики, озброєння студентів психолого-педагогічними знаннями про освоєння і впровадження інноваційних процесів у систему освіти, спеціальними психолого-педагогічними методами, прийомами та засобами, використання яких дає можливість активно включатися в інноваційну педагогічну діяльність, формування вміння аналізу діяльності учнів, уміння цілеспрямовано генерувати нові оригінальні ідеї у практичну діяльність.Перспективи подальших наукових пошуків убачаємо в обґрунтуванні педагогічних умов, які сприяють успішній підготовці майбутніх учителів початкової школи до застосування інформаційно-комунікативних технології на уроках української мови.