ФОРМУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ У МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ЗАСОБАМИ СПОРТИВНИХ СВЯТ І ВИДОВИЩ - Шевченко, Ольга (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Стаття присвячена проблемі формування педагогічної творчості у здобувачів освіти закладів вищої освіти. Проведений аналіз джерел довів, що одним з основних завдань закладу вищої освіти є формування особистості шляхом патріотичного, правового, екологічного виховання, утвердження в учасників освітнього процесу моральних цінностей, соціальної активності, громадянської позиції та відповідальності, здорового способу життя, вміння вільно мислити та самоорганізовуватися в сучасних умовах. З’ясовано, що зміст педагогічної творчості майбутнього вчителя фізичної культури полягає у створенні сприятливих психолого-педагогічних умов для розвитку потенційних можливостей кожного учня в освітньому процесі. Доведено, що саме під час вивчення освітнього компоненту «Теорія і методика організації спортивних свят і видовищ» може бути реалізовано завдання дослідження. Метою курсу є професійна підготовка вчителів фізичної культури яка полягає в забезпеченні глибокої теоретичної та практичної підготовки студентів-магістрантів до майбутньої професійної діяльності вчителя фізичної культури, викладача фізичного виховання, тренера з обраного виду спорту. Обґрунтовано, що спортивно-мистецькі заходи мають значне емоційне наповнення, сприяють передачі традицій від покоління до покоління та об’єднують людей на основі спільних духовних, естетичних і творчих інтересів. Дослідження впливу організації спортивно-масових подій на формування педагогічної творчості у студентів дало змогу окреслити основні етапи підготовки таких заходів: підготовчий, корегувальний, основний. Кожний етап мав свою мету і завдання.Визначено, що освітній процес у закладах вищої освіти характеризується гнучкістю, адаптивністю, модульністю, економічною ефективністю, орієнтацією на майбутні професійні обов’язки та опорою на сучасні маційні технології. З метою формування педагогічної творчості студенти долучались до організації і проведення спортивно-мистецьких заходів. Отже, доведено, що розвиток педагогічної творчості майбутніх учителів фізичної культури забезпечується безперервним оволодінням ними педагогічними вміннями і навичками, їх постійною участю в громадській діяльності та фізичному вихованню протягом усього періоду навчання.