РОЗВИТОК ВИЩИХ ПРОФЕСІЙНИХ КОЛЕДЖІВ КНР З МЕТОЮ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ В УМОВАХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ВИКЛИКІВ СЬОГОДЕННЯ, ЩО ЗАБЕЗПЕЧУЄ ДУАЛЬНА ОСВІТА - Черничко, Степан; Біда, Олена; Чичук, Антоніна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Освітня політика Китаю намагається відповісти на глобалізаційні виклики, постійно оновлюючи стратегії і інноваційні підходи, з метою підготовки особистостей, здатних ефективно діяти в умовах соціально-економічних викликів сьогодення, що забезпечує дуальна освіта. Професійна компетентність студентів в умовах соціально-економічних викликів сьогодення, що формується шляхом використання дуальної освіти охоплює інноваційні аспекти, які розкрито у статті. Доведено, що професійна компетентність студентів КНР в умовах соціально-економічних викликів сьогодення, що формується шляхом використання дуальної освіти включає інноваційні тенденції. На сучасному етапі розвитку та удосконалення системи професійно-технічної підготовки фахівців найбільш прогресивною є інноваційна для будь-якої країни − дуальна технологія. У статті розкрито її переваги над традиційними педагогічними технологіями.Встановлено, що на сучасному етапі розвитку та удосконалення системи професійно-технічної підготовки фахівців найбільш прогресивною є інноваційна для будь-якої країни − дуальна технологія. До її переваг над традиційними педагогічними технологіями можна віднести: мотиваційне забезпечення освітнього процесу з професійної підготовки майбутніх виробничників; гнучкості навчальних програм та їхнє постійне осучаснення згідно з вимогами виробництва; спільна участь у навчальному процесі роботодавців та закладів освіти; підвищення рівня конкурентоздатності випускників закладів професійної освіти на ринку праці; відсутність адаптаційного періоду на першому місці роботи; підвищення рівня якості продукції промислових підприємств та їхньої конкурентоздатності на ринку товарів і послуг; зайнятість молоді, забезпечення виробництва високоякісними фахівцями та боротьба з безробіттям; забезпечення необхідним обладнанням для якісного навчального процесу з боку роботодавця; матеріальне стимулювання здобувачів освіти з боку роботодавця; гарантоване працевлаштування. У дуальному навчанні здобувач освіти має бути активним, уміти планувати свій час, формувати фахові компетентності у відповідності до вимог стандарту та замовлення підприємства. Підґрунтям для організації дуального навчання є рівень розвитку освітніх та інформаційних технологій.