РОЛЬ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ЯК ДОПОМІЖНОГО ІНСТРУМЕНТУ У ПІДГОТОВЦІ ОНЛАЙН-ЗАНЯТЬ ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Бойко, Любов; Семакова, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті досліджується роль штучного інтелекту (ШІ) як допоміжного інструменту при підготовці занять викладачами закладів вищої освіти при дистанційному навчанні. Останнім часом спостерігається значне збільшення використання ШІ в освіті. Проведене авторами опитування студентів щодо використання ними інструментів ШІ показало, що ця тема є актуальною на теперішній момент, адже майже кожен з опитуваних використовує штучний інтелект у той або інший спосіб. Серед великого числа праць, присвячених ШІ, використання його як помічника саме у підготовці до онлайн-занять викладачами ЗВО залишається недостатньо вивченим. Авторами зазначається, що основними перевагами його застосування є скорочення часу, який витрачають викладачі при підготовці онлайн-занять, дотримання неперервності освіти при нестабільних умовах викладання у воєнний час, підтримка якості та ефективності навчання онлайн, персоналізація завдань для кожного студента та їх диференціація для студентських груп, урізноманітнення завдань для збільшення зацікавленості та мотивації студентів, а також зменшення когнітивного навантаження для викладачів через заміну їх у рутинних процесах та надання вивільненого часу на педагогічні пошуки та впровадження інновацій.Результати дослідження підтверджують те, що ШІ, пропонуючи готові шаблони, автоматизуючи рутинні завдання, надаючи великий спектр нових цікавих завдань для певної теми та адаптуючи завдання до роботи з різнорівневими групами студентів, покращує та пришвидшує підготовку викладачів до онлайн-занять, сприяє персоналізації та диференціації, що у підсумку підвищує ефективність дистанційних занять, сприяє збереженню стабільності і якості освіти у несприятливих умовах. Перспективи подальших досліджень вбачаємо у емпіричному дослідженні оцінки впливу ШІ на психологічний стан викладачів, які викладають онлайн, та яким чином матеріали, створені за допомогою ШІ, сприяють академічній успішності та мотивації студентів при онлайн-навчанні.