ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ ДРАМАТИЗАЦІЇ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ДО ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ В УЧНІВ - Уманська, Юлія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті обґрунтовано актуальність використання методу драматизації у підготовці майбутніх учителів до формування комунікативної культури в учнів. На основі аналізу наукових джерел висвітлено сутність методу драматизації, його особливості, які дозволяють віднести драматизацію до категорій педагогічного методу, як наявність певних педагогічних функцій: ілюстративної, інструментальної, психологічної, аналітичної, пізнавальної. Виявлено можливості використання методу драматизації до формування комунікативної культури в учнів. Окреслено особливості використання драматизації за дистанційною формою навчання. Представлено методику використання методу драматизації у підготовці майбутніх учителів до зазначеного напряму діяльності. У розробленій методиці спрогнозовано певні етапи: підготовчий, який забезпечує психолого-педагогічне налаштування майбутніх фахівців на використання методу в освітньому процесі; етап драматичної симуляції комунікативних ситуацій, що передбачає їх розробку і практикування в процесі яких розвивається готовність майбутніх учителів до формування комунікативної культури в учнів. Завершальний етап, як інтеграція та трансфер в освітню діяльність на якому відбувається перенесення навичок драматизації та комунікативної культури в організацію та здійснення реального освітнього процесу. Зроблено узагальнення про те, що використання методу драматизації у підготовці майбутніх учителів до формування комунікативної культури забезпечує розвиток здатностей: передавати інформацію, налагоджувати контакт зі співрозмовником, володіти «мовою тіла» та співвідносити з іншою інформацією, налагоджувати стосунки (система «говорити-слухати»), адекватно виявляти емоції, почуття, керувати ними, орієнтуватись у комунікативній ситуації, імпровізувати за екстрених обставин, виражати оригінальність, нестандартність, концентрувати увагу, енергетичну спрямованість та харизматичний запал. Є необхідність продовжити дослідження впливу методу драматизації на формування особистісно-професійних якостей майбутнього педагога.