ЗАРУБІЖНІ МОДЕЛІ ПЕДАГОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЯК МЕТОДОЛОГІЧНА ОСНОВА ПРОФЕСІЙНИХ СТАНДАРТІВ УЧИТЕЛЯ - Галузяк, Василь (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті представлено системний аналіз сучасних зарубіжних концепцій педагогічної компетентності, зокрема моделей «Pedagogical Content Knowledge» (PCK) Л. Шульмана та «Technological Pedagogical and Content Knowledge» (TPACK) П. Мішри і М. Келера, а також рамкових підходів «Danielson Framework for Teaching» Ш. Деніелсон і «Marzano Teacher Evaluation Model» Р. Марцано. Визначено, що педагогічна компетентність розглядається зарубіжними дослідниками як багатовимірний інтегративний феномен, що поєднує предметні, педагогічні, технологічні, соціально-емоційні та рефлексивні компоненти і реалізується у навчальній практиці через планування, організацію освітнього середовища, використання ефективних дидактичних стратегій, формувальне оцінювання та професійну рефлексію. Проаналізовано роль зарубіжних моделей у формуванні національних стандартів професійної підготовки вчителів, зокрема InTASC (США), APST (Австралія), Teachers’ Standards (Велика Британія), а також європейських рамок компетентностей і міжнародних ініціатив OECD та UNESCO. Узагальнення зарубіжного досвіду дало змогу виокремити спільне концептуальне ядро педагогічної компетентності вчителя, що включає: здатність проєктувати та організовувати навчальний процес, створювати безпечне й інклюзивне освітнє середовище, застосовувати дидактичні та технологічні стратегії, здійснювати формувальне оцінювання та займатися постійним професійним самовдосконаленням. З’ясовано, що зарубіжні моделі педагогічної компетентності виконують подвійну функцію – виступають інструментами оцінювання ефективності діяльності вчителів і концептуальними орієнтирами для модернізації змісту педагогічної освіти, що створює методологічне підґрунтя для розвитку національних професійних стандартів, поєднання міжнародного досвіду з локальними освітніми традиціями та потребами сучасної школи. Результати дослідження можуть бути використані для подальших компаративних аналізів, розробки навчальних програм і формування ефективних механізмів професійного зростання педагогів.