ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ ПІДГОТОВКА МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ КУЛЬТУРНО-ДОЗВІЛЛЄВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ ОСНОВНОЇ ШКОЛИ - Бабенко, Артем (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Сучасна система освіти України орієнтується не лише на передачу знань, умінь і навичок, а й на всебічний розвиток особистості учня, формування його духовних, моральних і культурних цінностей. У цьому контексті особливого значення набуває культурно-дозвіллєва діяльність учнів основної школи. Важливу роль у цьому процесі відіграє підготовка майбутніх педагогів до організації культурно-дозвіллєвої діяльності. Підготовка майбутнього вчителя до організації культурно-дозвіллєвої діяльності учнів основної школи є складним і багатогранним процесом.У статті розкрито пріоритетні напрями підготовка майбутнього вчителя до організації культурно-дозвіллєвої діяльності учнів основної школи.Встановлено, що підготовка майбутнього вчителя до організації культурно-дозвіллєвої діяльності учнів основної школи має низку специфічних особливостей, що зумовлені віковими, психологічними та соціальними характеристиками учнів, а також сучасними вимогами до професійної підготовки вчителя. Вона спрямована на формування в майбутнього вчителя готовності до комплексної виховної діяльності, орієнтованої на всебічний розвиток особистості школяра. Важливими особливостями такої підготовки є: орієнтація на вікові та індивідуальні особливості учнів основної школи; комплексний характер підготовки, що поєднує теоретичні знання з практичними вміннями; спрямованість на розвиток творчого потенціалу майбутнього вчителя; практична спрямованість навчання; орієнтація на виховну та ціннісну складову культурно-дозвіллєвої діяльності; використання сучасних педагогічних технологій і засобів. З’ясовано, що підготовка майбутнього вчителя до організації культурно-дозвіллєвої діяльності учнів основної школи має комплексний характер і поєднує теоретичну, практичну та творчо-розвивальну складові. Реалізація зазначених особливостей забезпечує формування професійної готовності педагога до ефективної виховної роботи та сприяє створенню змістовного, культурно насиченого освітнього середовища.Перспективи подальшої наукової розробки означеної проблеми вбачаємо в обґрунтуванні особливостей формування позитивної мотивації майбутніх учителів до організації культурно-дозвіллєвої діяльності учнів основної школи.