ФОРМУВАННЯ ЛІДЕРСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ КУРСАНТІВ КРІЗЬ ПРИЗМУ СТРЕСОСТІЙКОСТІ ТА МОРАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ - Бондарєв, Дмитро (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглядаються психолого-педагогічні аспекти формування лідерської компетентності майбутніх офіцерів через розвиток стресостійкості та морально-психологічної підготовки. Актуальність дослідження зумовлена потребою сучасних Збройних сил України у професійних кадрах, здатних ефективно діяти в екстремальних умовах, приймати відповідальні рішення й підтримувати психологічну стабільність особового складу. Проаналізовано сучасні наукові підходи до лідерства у військовій освіті, окреслено сутність лідерської компетентності як інтегративної якості особистості, що поєднує організаторські, комунікативні, емоційно-вольові та морально-ціннісні складові.Особлива увага приділяється ролі стресостійкості як чинника саморегуляції, здатності контролювати емоційні реакції, підтримувати концентрацію уваги й ефективно взаємодіяти з підлеглими в умовах психологічного напруження. Морально-психологічна підготовка розглядається як процес формування етичних орієнтирів, почуття відповідальності, патріотизму, колективізму та готовності до дій у кризових ситуаціях. Наведено приклади практичної реалізації цих компетентностей у командно-штабних імітаційних навчаннях, рольових іграх, тренінгах зі стрес-менеджменту та кейс-методах, що моделюють реальні виклики військової служби. Досліджено вплив технологічних змін, інформаційних загроз і динаміки навчально-тактичного середовища на психологічні вимоги до офіцера нового покоління. Висвітлено перспективи використання результатів дослідження для вдосконалення освітніх програм, методичного забезпечення підготовки курсантів, систем моніторингу лідерських якостей і професійно-психологічного супроводу у військових навчальних закладах.