ВИКОРИСТАННЯ ВІДЕОІГОР У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ СУСПІЛЬСТВОЗНАВЧИХ ПРЕДМЕТІВ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД - Гудима, Віталій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню можливостей використання відеоігор як сучасного інструмента професійної підготовки майбутніх учителів суспільствознавчих предметів у контексті глобальних освітніх трансформацій. Особливу увагу приділено тому, як ігрові технології сприяють формуванню ключових професійних компетентностей майбутніх учителів суспільствознавчих предметів, зокрема критичного мислення, навичок аргументованої дискусії, уміння працювати з інформацією, аналізувати соціальні процеси й приймати обґрунтовані рішення. Окрему увагу приділено використанню симуляцій, стратегічних ігор і рольових ігрових платформ для формування критичного мислення, комунікативних умінь, навичок аналізу соціальних процесів та прийняття рішень. Підкреслено, що відеоігри виступають ефективним засобом моделювання соціальних процесів, історичних подій, міжкультурної комунікації та конфліктних ситуацій, даючи можливість студентам отримати практичний досвід у безпечному, контрольованому й динамічному середовищі. Проведено систематизацію експериментальних досліджень, міждисциплінарних проєктів, а також концептуальних робіт із гейміфікації навчання, історіографічного дизайну та пост-відеоігрової педагогіки. Особлива увага приділена аналізу навчального потенціалу різних жанрів відеоігор, їхній взаємодії з освітніми цілями та можливостям розвитку літературної, наукової та технологічної грамотності. Узагальнено ключові педагогічні принципи застосування відеоігор, підкреслено необхідність адаптації ігор до вікових і психологічних особливостей здобувачів освіти. Висвітлено перспективи використання відеоігор для активізації освітнього процесу, розвитку самостійного мислення та формування міждисциплінарних компетентностей. Зроблено висновок, що відеоігри мають значний потенціал у модернізації системи підготовки вчителів суспільствознавчих дисциплін, а також визначено перспективні напрями подальших досліджень, пов’язані з розробкою методичних рекомендацій, оцінюванням ефективності ігрових практик та адаптацією міжнародного досвіду до українського освітнього контексту.