ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЕМОЦІЙНОЇ РЕАКЦІЇ НА СТРЕС У ВОЄННИЙ ЧАС У ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ - Шахов, Володимир; Шахов, Владислав; Мончинська, Ірина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
В умовах повномасштабної війни, що триває в Україні, дослідження стресу та його впливу на психічне здоров’я населення набуває надзвичайної актуальності. Воєнні дії створюють безпрецедентний рівень психоемоційного напруження як для військовослужбовців, так і для цивільних громадян, що призводить до поширення тривожності, депресії, психічної травматизації та посттравматичного стресового розладу. Це робить вивчення механізмів емоційного реагування на стресові фактори воєнного часу та розробку дієвих методів його подолання пріоритетним завданням для сучасної психологічної науки та практики. У статті проаналізовано особливості прояву стресу та його впливу на психічне здоров’я населення в умовах повномасштабної війни в Україні. Наголошено на зростанні поширеності тривожності, депресивних станів, посттравматичного стресового розладу та інших психоемоційних порушень серед військовослужбовців і цивільних громадян. Представлено результати досліджень, які демонструють взаємозв’язок між тривалим впливом воєнних стресорів – загрозою життю, втратою близьких, вимушеним переміщенням, руйнуванням житла – та формуванням негативних психологічних наслідків. Окрему увагу приділено статистичним даним щодо поширення стресу та порушень сну серед українців, а також гендерним відмінностям проявів стресових реакцій.Висвітлено роль соціальних мереж як чинника, що одночасно підтримує комунікацію та посилює рівень психоемоційного напруження через постійне споживання травматичного контенту. Проаналізовано міжнародний досвід дослідження стресу в умовах військових конфліктів, зокрема серед молоді та державних службовців. Показано, що українські держслужбовці демонструють значно вищі показники стресу порівняно з працівниками державного сектору в інших країнах, що пояснюється впливом війни як екстремальної життєвої події.Отримані результати підкреслюють необхідність розробки ефективних програм психологічної підтримки, спрямованих на подолання наслідків стресу, підвищення стресостійкості та профілактику психічних розладів у різних соціальних групах населення в умовах воєнного часу.