ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ: АНАЛІЗ ЗАГРОЗ ТА МЕХАНІЗМІВ ЗАХИСТУ - Настрадін, Володимир (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті досліджується питання інформаційної безпеки у соціальних мережах, проведено аналіз загроз та механізмів захисту у провідних соціальних мережах. Обґрунтовано необхідність підвищення рівня медіаосвіти та кібергігієни користувачів соціальних мереж цифрового простору.Аналіз наукових праць показує, що в соціальних мереж все більше збільшується роль деструктивного впливу, підвищуються ризики поширення дезінформації, інформаційно-психологічних операцій, кібершахрайства тощо. Незважаючи на чітке визнання людського фактору як джерела загроз і вразливостей, національне законодавство та існуючі дефініції не містять системного механізму для формування індивідуальної стійкості громадян до цих загроз, що потребує введення та детального дослідження концепції кібергігієни, спроможної забезпечити індивідуальний захист користувачів в інформаційному просторі.У статті проведено класифікацію інформаційних загроз, проведено аналіз правових засад захисту даних, зокрема європейського та чинного українського законодавства у цій сфері. Запропоновано розширити концепцію інформаційної безпеки за рахунок кібергігієни, як ключового елементу, що формує свідомі та дисципліновані поведінкові навички кінцевих користувачів.Проведено порівняльний аналіз безпеки та конфіденційності у соціальних мережах Facebook (Meta), Telegram, TikTok. Визначено, що Facebook демонструє найвищий рівень відповідності міжнародним стандартам захисту приватності, найбільш широкий набір засобів кібербезпеки та найбільш розгалужену інфраструктуру для боротьби з маніпуляціями та дезінформацією. Проведено експериментальне дослідження оцінки рівня кібергігієни користувачів соціальних мереж, яке підтвердилщ, що людський фактор є основною вразливістю, оскільки технічні та поведінкові практики захисту ігноруються переважною більшістю респондентів.Зроблено висновок про те, що потребує подальшого дослідження і постійного моніторингу рівень кібергігієни користувачів, організація дієвої системи медіаосвіти та розробка заходів протидії соціальній інженерії та інформаційно-психологічним операціям у соцмережах.