СПЕЦИФІКА ІНТЕРНЕТ-КОМУНІКАЦІЙ ЯК КАНАЛУ МАНІПУЛЯТИВНОГО ВПЛИВУ В СУЧАСНОМУ ІНФОРМАЦІЙНОМУ СУСПІЛЬСТВІ - Настрадін, Володимир (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті досліджено питання, пов’язані з інтернет-комунікаціями як каналами маніпулятивного впливу на свідомість в сучасному інформаційному суспільстві, що сприяють підвищенню медіаосвіти та інформаційної безпеки в інтернет-просторі.Аналіз наукових праць показує, що у сучасному інформаційному просторі ключовими цифровими комунікаціями стали соціальні мережі, серед яких найбільш поширені такі як Facebook, TikTok, Telegram та ін. Незважаючи на наявність численних наукових досліджень, до сьогоднішнього часу питання конкретних засобів та алгоритмів використання інтернет-комунікацій для маніпуляції, а також ефективних методів протидії залишаються відкритими і потребують детального аналізу та подальшого дослідження.У статті виокремлені такі типи технології маніпулювання масовою свідомістю: маніпуляція образами; конвенціональна маніпуляція, операційно-наочна; маніпуляція особою адресата, духовністю; маніпуляція через медіа. Розглянуто основні механізмами маніпуляції з допомогою мови слів та образів, відкритого та прихованого впливу, введення нових мовних одиниць (неологізмів).Досліджено особливості інтернет-комунікацій як основних каналів маніпулятивного впливу – багатоканальність та гібридність контенту, розмивання джерел та послаблення критичності, алгоритмічний контроль подачі контенту, емоційна насиченість повідомлень, анонімність і псевдоанонімність та інтерактивність та глибина персоналізації.Зроблено висновок про те, що сучасне інформаційне суспільство, де інформація є ключовим ресурсом, а цифрові технології глибоко інтегровані в повсякденне життя, створює безпрецедентні умови для розвитку та посилення маніпулятивних впливів, а Інтернет-комунікації посідають у цьому процесі центральне місце, трансформуючи традиційні механізми впливу та породжуючи нові загрози для індивідуальної та колективної свідомості. Саме тому у подальших дослідженнях необхідно приділити увагу розвитку медіаграмотності та критичного мислення серед населення, що є ключовими чинниками для протистояння маніпуляціям у сучасному інформаційному середовищі.