ІНТЕРАКТИВНІ МУЛЬТИМЕДІЙНІ РЕСУРСИ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ ПОЛІКУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНОЗЕМНИХ МОВ - Багмет, Андрій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті обґрунтовано педагогічний потенціал інтерактивних мультимедійних ресурсів як інструменту розвитку полікультурної компетентності майбутніх учителів іноземних мов у контексті цифровізації освіти та зростання міжкультурної взаємодії. Полікультурну компетентність розглянуто як інтегральну професійну якість, що поєднує знання про культурне різноманіття, ціннісні установки (відкритість, толерантність, повага), комунікативно-поведінкові вміння та рефлексивну усвідомленість, необхідні для ефективної взаємодії в багатокультурному середовищі. Акцентовано, що онлайн-платформи, автентичні відеоматеріали, інтерактивні симуляції, віртуальні тури та формати віртуальних обмінів створюють умови для керованого міжкультурного контакту, моделювання реальних комунікативних ситуацій і набуття досвіду партнерської взаємодії. Визначено основні дидактичні можливості мультимедіа: актуалізація культурних смислів через аудіовізуальні контексти; тренування емпатійного слухання й інтерпретації прагматики висловлювання; розвиток стратегій подолання бар’єрів, керування невизначеністю та тривожністю в міжгруповій комунікації; формування навичок рефлексії та самокорекції на основі зворотного зв’язку. Запропоновано структурні компоненти використання мультимедійних ресурсів у підготовці вчителя: мотиваційно-ціннісний, когнітивний, операційно-діяльнісний і рефлексивно-оцінний. Окреслено критерії результативності (комунікативна чутливість, толерантність, здатність до міжкультурного діалогу, готовність до співпраці) та можливі індикатори оцінювання в умовах аудиторної й дистанційної роботи. Зроблено висновок, що системне впровадження інтерактивних мультимедійних ресурсів підвищує практикоорієнтованість підготовки майбутніх учителів іноземних мов і забезпечує цілеспрямований розвиток полікультурної компетентності.